Munkácsról Budapestre vonattal – ahogy az utasok látják

Decemberben elindult az első közvetlen Budapest–Munkács InterCity-járat a Nyugati pályaudvarról. A Latorca IC normál nyomtávon közvetlen, napi összeköttetést teremt Budapesttel. A magyar főváros és Kárpátalja második legnagyobb városa közötti út hét óra alatt tehető meg vonattal. Ez az első konkrét eredménye annak a magyar-ukrán együttműködésnek, amely a határtérség infrastrukturális összeköttetéseinek átfogó fejlesztését célozza.

Az utazóközönség körében megoszlanak a vélemények a járatról. Viktor Sztinics utazó blogger saját közösségi oldalán összegyűjtötte a pozitív és a negatív tapasztalatokat is. Eszerint a járat pluszai közé tartozik, hogy közvetlen járat, tengelyszerelés és átszállás nélkül jut el a célvárosba. Kényelmes magyarországi vasúti kocsik szolgálják ki az utazóközönséget, melyeket hozzákapcsolnak a menetrend szerinti járatokhoz.

A vonatjegy megfizethető, a járat pedig majdnem teltházas.

A negatívumok között említhető, hogy jegyet csak a vasúti kasszákban lehet rá váltani és nem lehet kiválasztani a helyjegyet. A menetjegy egyben a helyjegy is és elég soká tart a kinyomtatása, véli a blogger, aki néhány ennél fontosabb technika részletre is kitért. Például arra, hogy a 12 év alattiak 45 százalékos kedvezményre jogosultak. Jegyek már 30 nappal az indulás előtt beszerezhetőek, viszont 72 hrivnyás felárral lehet csak azokat visszaváltani.

Jelenleg egy irányba 668 hrivnyát kóstál az út, mely összeg az aktuális valutaárfolyammal folyamatosan módosul.

Érdekes, hogy míg a magyar vasúttársaság internetes honlapján nyomon követhető a járat, az Ukrzaliznicja webes felületén nem.

Mint arról a KISZó Online-on korábban írtunk, a tervek szerint június 9-én újabb nemzetközi járat indul Munkács és a szlovákiai Kassa között.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó