Mindig is része volt a művészet

Nem telik el hónap, hogy a beregszászi konzulátus Gulácsy-termében ne lenne valamilyen kulturális esemény, ha nem író-olvasó találkozót, akkor képkiállítást rendeznek. Most ez utóbbira került sor, ezúttal Orosz József ungvári festőművész alkotásait tekinthették meg az érdeklődők.

Elsőként Szilágyi Mátyás főkonzul, házigazda méltatta az eseményt, a művész kiállított munkáit.

– Született sajátossága az embernek, hogy alkotó lény. Orosz József esetében is kibontakozott ez, hiszen szakmai pályafutását befejezve művészi útra lépett. A képei művészi érzékenységről tanúskodnak, a táj ábrázolása a színek kezelésével virtuóz, de a csendéletek is nagyon szépek – mondta a diplomata, majd további lendületes munkát kívánt a festőnek.

Orosz József munkásságáról Kulin Ágnes, a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának elnöke szólt.

– Egy művészt a munkái által lehet megismerni.

Az alkotásait szemügyre véve elmondhatom, hogy Józsefnek szerteágazó érdeklődési köre van.

Képeinek témája széles körű, a technika, az alapanyag viszont egy: ez nem más, mint a pasztell-kréta, pasztell. Ez egyébként nagyon érdekes technika, szép színhatásokat lehet vele elérni. A képeken a táj, a tájjelleg jelenik meg. Az előrelépéshez, a fejlődéshez szükség van kiállításokra, személyes találkozásokra, így tudunk segíteni mi is az előrelépésben. Én az alkotói útvonal feltérképezéséhez kívánok Orosz Józsefnek sok sikert, további ilyen alkalmakat – zárta szavait Kulin Ágnes.

A szót átvéve a művész megjegyezte, azért is kedves és felemelő számára, hogy Beregszászban került sor a kiállításra, mert ő Bereg-vidéki, makkosjánosi születésű, Beregszászban járt iskolába, és itt is kezdett el dolgozni.

– Később a sors messzire sodort Kárpátaljától, a harkivi jogi egyetemen tanultam. Miután lediplomáztam, visszakerültem Kárpátaljára, de már Ungvárra. A megyeszékhelyen kezdtem a pályafutásomat, 29 évig dolgoztam az ügyészségen több beosztásban, többek között voltam Kárpátalja megyei főügyésze, két évig ungvári járási főügyész stb. Pályafutásomat befejezve bújt ki belőlem a művész, festeni, rajzolni kezdtem.

Tulajdonképpen egész életemben valahol a részem volt a művészet eme ágazata.

Bár ilyen végzettségem nincs, mégis úgy érzem, életem következő részében ezzel fogok foglalkozni –fejtette ki, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzásegítették a kiállításhoz.

Hegedűs Csilla

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó