Nem kellenek az ukránok Izraelbe

Bár Izrael és Ukrajna között már hetedik éve vízummentesség van érvényben, a zsidó állam ukrán turisták százait tartóztatja fel a repülőtereken. Az ok: az izraeli hatóságok potenciális illegális migránsokként kezeli az innen utazókat – hangzott el az 1+1 tv-csatorna egyik műsorában.

Az ukrán állami határőrszolgálat adatai szerint a múlt évben az izraeli illetékesek 3500 ukrán turistát nem engedtek az ország területére lépni. Számuk 2019 első negyedévében meghaladta az ötszázat. A helyzet februárban vált kritikussá, amikor 140 ukrán állampolgárt öt órán keresztül várakoztattak a tel-aviv-i Ben Gurion repülőtéren. Okként azt hozták fel, hogy az ukrán hatóságok a Szentföld 35 lakosát nem engedték be az országba. Mint tisztázódott, a határőrök azért tagadták meg a belépést, mert az izraeliek nem tudták megnevezni utazásuk célját, s nem volt náluk az itt-tartózkodásukat fedező összeg. Az üggyel kapcsolatban az Ukrán Külügyminisztérium jegyzéket juttatott el az izraeli külügyi tárcához.

2018-ban a határőrség 84 izraeli állampolgárt nem engedett Ukrajna területére, ebben az évben ez a szám már meghaladja a százat.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó