Máris elküldenék Zelenszkijt

Kevesebb mint két nap leforgása alatt több mint 25 ezer szavazatot gyűjtött össze az ukrán elnök honlapján az az elektronikus petíció, amelynek szerzője lemondásra szólítja fel Volodimir Zelenszkij hétfőn beiktatott államfőt.

A szabályok értelmében bárki tehet fel szavazásra az elnöki honlapon bármilyen kezdeményezést, és ha petíciója három hónap alatt eléri a 25 ezer támogató szavazatot, akkor arra 10 munkanapon belül válaszolnia kell az államfőnek. A petíciót egy bizonyos Makszim Bezruk regisztrálta szerdán. Indoklásában azt írta, hogy Zelenszkijre az elnökválasztáson “tiltakozásból” szavaztak a választók, vagyis azért, mert minden jelölttel szemben ellenszenvet éreztek, ezért valójában nincs mögötte 73 százalékos támogatottság.

Utalva Zelenszkij filmsorozatának címére, amelyben színészként Ukrajna elnökét játssza, és amelyről pártja a nevét kapta, a petíció szerzője kijelentette: elfogadhatatlan, hogy a “nép szolgája” ne rendelkezzen erkölcsi elkötelezettséggel a népe iránt. “Ezért mi, az ukrán nép követeljük az Ön azonnali lemondását” – áll a petícióban.

Zelenszkij a kampány alatt folyamatosan azt hangoztatta, hogy nem fog ragaszkodni a hatalomhoz, kész lemondani, ha nem érzi a nép támogatását. Előre bocsátotta, hogy csak öt évre vállalja az elnökséget, és nem indul majd egy újabb ciklusra. Ígéretet tett arra is, hogy mihamarabb a parlament elé terjeszti az elnök leváltásának módját, az impeachment-eljárást szabályozó törvényjavaslatot.

Forrás:
MTI

Post Author: KISZó