Meg kell őrizni, ami jó

Anya- és csecsemővédelem az alapellátásban címmel orvos konferenciát szerveztek Beregszászban, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Győr termében. Kárpátalja minden szegletéből érkeztek szakemberek, hogy részt vegyenek az eszmecserén, tapasztalatokat szerezzenek, és meghallgassák az előadásokat.

Az ilyen konferenciák azért is fontosak, hogy összetartsák a régióban tevékenykedő magyar orvosokat – emelte ki dr. Bíró Erzsébet. A Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás Egészségügyi Főosztályának igazgató helyettese a mostani tanácskozás témájával kapcsolatban elmondta, a gyermekgyógyászok mellett vannak itt belgyógyászok is, akik emlékeznek arra, hogy a régi egészségügyi rendszerben az alapellátást a körzeti belgyógyászok és gyermekgyógyászok végezték.

– Úgy tizenöt évvel ezelőtt kezdtünk az uniós mércékhez közeledve áttérni a körzeti orvosi szolgálattól a családorvosira, és így transzformálódtak a belgyógyászok és a gyermekgyógyászok családorvossá.

Csakhogy a jót nem vittük át, ez pedig nem más, mint a védőnői szolgálat, valamint, ahol lehetséges, meg kellett volna őriznünk a gyermekgyógyászati körzeteket – magyarázta a szakember.

Hozzátette, a várandós anyukák nagyobb odafigyelést igényelnének, főként a 28-ik hét után: sokszor azért születik beteg gyermek, mert a várandósság utolsó heteit nem kísérik fokozott figyelemmel. A doktornő azon reményének adott hangot, hogy a konferencia rálátást ad hasznos és megszívlelendő információkra mind az orvosok, mind a védőnők számára.

A nap folyamán magyarországi védőnők, házi gyermekorvosok tartottak előadásokat, a konferencia eszmecserével, kötetlen beszélgetéssel ért véget.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó