Grojszmanék a helyükön maradnak

Nem fogadta el az ukrán parlament Volodimir Grojszman miniszterelnök lemondását, mert a kabinet mögött álló két legnagyobb létszámú frakció ezt nem támogatta szavazatával.

A kormány menesztése mellett csak 97 képviselő szavazott a szükséges 226 helyett a 450 tagú parlamentben. A szavazás előtt Szerhij Szoboljev, a Julija Timosenko vezette Batykivscsina párt frakciójának képviselője közölte, hogy annak idején ennek a kormánynak a megalakítását sem támogatták, így megszavazzák menesztését is. Oleg Ljasko, a Radikális Párt vezetője úgyszintén jelezte, hogy frakciója Grojszman és kormánya távozása mellett van. Mellesleg kifogásolta, hogy Volodimir Zelenszkij államfő nem volt jelen az ülésteremben.

A hivatalából a minapi elnökválasztás után távozott Petro Porosenko volt elnök mögött álló parlamenti frakció, és a másik kormánypárt, az Arszenyij Jacenyuk volt miniszterelnök vezette Népfront viszont előre jelezte, hogy nem szavazza meg a kabinet menesztését. Igaz, a széthullás előtt álló elnöki frakció egyes tagjai nem tartották magukat ehhez, és mégis a kabinet ellen voksoltak, de végül ennek nem lett jelentősége. Makszim Burbak a Népfront képviselője, illetve Artur Geraszimov, a Petro Porosenko Blokk frakcióvezetője kijelentették, hogy amíg az ország háborgó állapotban van, addig a kormány leváltása veszélyes következményekkel járhat, hiszen fegyveres konfliktus zajlik Ukrajna keleti részében.

Zelenszkij május 20-i beiktatási beszédében szólította fel a kormányt lemondásra. Grojszman még aznap jelezte, hogy benyújtja lemondását. Az erről szóló dokumentumot pár nappal később be is nyújtotta a parlamentnek. A lemondás elfogadása a parlamentben egyben az egész kormány menesztését is jelentette volna azzal, hogy a kabinet tagjainak ügyvivőként el kell látniuk feladatukat az új kormány megalakulásáig.

A Népfronthoz tartozó Andrij Parubij házelnök a csütörtöki ülésen kijelentette, hogy tiszteletben tartja Grojszman szándékát, de ezekben a nehéz időkben meg kell őrizni az ország stabilitását.

Az új államfőre utalva hozzátette, hogy amíg “valaki kísérletezget” az országban, addig a kormánynak és a parlamentnek dolgoznia kell.

A szavazás után Grojszman megköszönte a képviselőknek a támogatást, és kijelentette, készen állt bármilyen döntésre, és tisztában van a felelősségével. A munkáját kritizáló képviselőknek azonban a szemére vetette, hogy a parlament az általa meghiúsított számos határozattal éveken át nagyon megnehezítette a munkáját.

Eközben Zelenszkij benyújtotta a parlamentnek azt az előterjesztést, amelyben kéri a törvényhozást Sztepan Poltorak védelmi és Pavlo Klimkin külügyminiszter, valamint Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) főnökének menesztésére. Mindhárom tisztségre az alkotmány szerint az államfőnek van joga jelölni személyeket. A két miniszter már beadta lemondását, az SZBU főnöke jelenleg hivatalosan szabadságon van, feladatait ideiglenesen a Zelenszkij által nemrég kinevezett új helyettese, Ivan Bakanov látja el.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó