Fegyver és kábítószer: akciót akció követ

A Beregszászi járás a megye bűnözés által legkevésbé fertőzött régiói közé tartozik. A viszonylagos nyugalom azonban nem jelenti azt, hogy nincsenek problémák. Itt van mindjárt a mák- és a vadkender-termesztés, ami tudvalevőleg tilos és büntetendő cselekmény.

Mint arról Volodimir Pavljuk, a megyei rendőrség szóvivője beszámolt, vidékünkön idén is májusban vette kezdetét az illegális ültetvények felderítésére indított „MÁK” elnevezésű akció. A szeptemberig tartó rendőrségi művelet során a mák- és vadkender-ültetvények felderítése és megsemmisítése mellett azokat a csatornákat is igyekeznek feltárni, melyeken a kábítószerek eljutnak a fogyasztókhoz. A gyakorlat itt is egyre inkább az, hogy a felelősségrevonást nem a fogyasztókra hegyezik ki, hanem azokat a személyeket igyekeznek kiszűrni, akik az alapanyagok előállításával, illetve a különféle drogok terjesztésével foglalkoznak.

Az ő esetükben a törvény szerint a büntetés hét évig terjedő szabadságvesztés lehet.

Egy év alatt öt drogokkal történt visszaélési ügyben született bírósági ítélet.

A rendőri bűnmegelőzési akció a napokban újabb eredménnyel járt. A hónap derekán a megyei rendőrség Kord kommandós egysége, a kábítószer-ellenes osztály és a Bereg-vidéki rendőrség munkatársai lecsaptak egy bűnszervezetre, melynek tagjait a Btk. 307. cikkébe ütköző bűncselekményekkel gyanúsítják.

A banda a beregszászi járásban és Ugocsában tevékenykedve tudatmódosító szerek készítésével és terjesztésével foglalkozott.

A házkutatások során illegálisan tartott fegyverek, árusításra előkészített kábítószerek, jelentős összegű, feltehetően bűncselekményekből származó készpénz került lefoglalásra. A hatóság lefoglalta az egyik gyanúsított Grand Cherokee gépkocsiját is.

Az Ilosvai járásban, Ilonca térségében a közúti járőrszolgálat igazoltatott egy autóst. A Volkswagen Passat sofőrje ugyanis gyanúsan manőverezett járművével az úttesten. A közúti ellenőrzés során kiderült, hogy nem a saját, egyébként külföldi rendszámú gépkocsiját vezette. Ez lett volna a kisebbik probléma, ám az illető kábítószer hatása alatt volt. Az orvosi drogtesztet azonban megtagadta. Az később tisztázódott, hogy nem először akadt fenn közúti ellenőrzés során. Drogfogyasztás miatt korábban már bevonták a jogosítványát.

Bírósági végzés alapján kutatták át a nyomozók egy ungvári lakos gépkocsiját.

A 41 éves férfi autójában egy szuronyra és 18 csomag növényi eredetű drogra bukkantak.

A füvet, amely minden jel szerint marihuána volt, átadták elemzésre a bűnügyi labornak. Az illetőt őrizetbe vették, az autóját lefoglalta a hatóság.

Miközben vidékünkön elkezdődött a mák- és vadkender-ültetvények felkutatása, befejeződött az önkéntes fegyver-beszolgáltatási hónap. Azok a személyek, akik az akció idején szolgáltatták be addig törvénytelenül birtokolt puskájukat, pisztolyukat, szálfegyverüket, robbanószerüket, mentesültek a felelősségre vonás alól. Aki igényelte, az törvényesíthette a fegyvertartást, mondta el lapunknak Volodimir Pavljuk.

A rendőrségi szóvivő szerint eredményes volt az újabb akció.

A beszolgáltatott arzenál között volt 139 darab lőfegyver, 43 szálfegyver, több tucat lőszer és robbanószerkezet.

Az önkéntes beszolgáltatásban ezúttal a Técsői, a Beregszászi és a Huszti járás, jeleskedett, de gyakorlatilag valamennyi régióban voltak, akik éltek a lehetőséggel.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó