A gáti idegenvezető

Mint arról beszámoltunk, március-április folyamán, hat héten át zajlott a Kárpáti Igaz Szó médiatanfolyama. A Tiéd a Szó kurzuson tizennégy diák vett részt, akik betekintést nyerhettek a média világába, megismerkedhettek az újságírás rejtelmeivel, előadásokon és gyakorlati foglalkozásokon tapasztalhatták meg a zsurnalisztika szépségeit. A médiatanfolyamon elkészített házi feladataik mellett amolyan vizsgamunkaként az ő feladatuk volt összeállítani a Kárpáti Igaz Szó negyedévente megjelenő ifjúsági magazinját is. A mostani Vitamin+ tehát a médiatanfolyam résztvevői írásaiból, szerkesztésükben állt össze.

Mátyus Dávid 21 éves, a beregszászi járási Gáton él a szüleivel, de tanulmányai miatt nagyrészt Beregszászban tartózkodik.

Jelenleg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola 2. évfolyamos, turisztika szakos hallgatója, korábban pedig a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetében tanult, ott is szerzett diplomát, 2018-ban.

Honismereti túrák vezetésével 2017 óta foglalkozik.

Az első alkalommal egy Vácról érkező tantestületi csoportot kalauzolt 2017 augusztusában egy 5 napos kárpátaljai kirándulás alkalmával, a Verecke Tour Utazási Iroda felkérésére.

A következő éven ez a csoport visszatért Kárpátaljára, akkor is őt kérték fel kalauzolásnak.

Kisgyermekként is nagyon szeretett utazni, és meg kell hagyni, a közszereplés sem állt távol tőle. Sokáig azt sem értette, mint jelent az, hogy „lámpaláz”. Iskolás évei alatt számos szavalóversenyen vett részt szülőfalujában, Gáton és a Kárpátaljai Református Egyházkerület által szervezett járási és megyei versenyeken is. Volt beregszászi járási I., és Kárpátalja megyei II. helyezett is.

Bár még igen fiatal, mégis úgy érzi, hogy megtalálta azt a munkát, amit teljes odaadással tud végezni. Ezért nagyon hálás is Istennek. Véleménye szerint ebben a szakmában sokszor kell nem várt problémákat megoldani, ezért szükség van némi kreativitásra és persze szakmai felkészültségre is.

Folyamatos pörgésben él, viszont amikor teheti és az ideje is engedi, szívesen túrázik, kirándul a barátokkal.

2016 márciusában alakult meg szülőfalujában a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének Gáti Alapszervezete, amelynek első percétől elnöke. 2018-ban pedig a KMKSZ ISZ megyei elnökségi tagjai közé választották. Második éve tagja a gáti polgárőrségnek, emellett szabadidejében szívesen futballozik, a beregszászi főiskola csapatával pedig évente több nemzetközi versenyen is részt vesznek, többek között Magyarországon és Erdélyben, valamint Kárpátalján.

Elmondásai alapján itthon tervezi a jövőjét.

Kész Anasztázia

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó