Kárpátaljai Tehetségnap

Immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a GENIUS Jótékonysági Alapítvány a Kárpátaljai Tehetségnapot. Idén az alapítvány hagyományos évzáró ünnepségére a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Átriumában kerül sor.

– Alapítványunk nemzeti jelentőségű intézményként a 2018-2019-ez tanévben is folytatta tehetséggondozó, -ápoló és -kutató munkáját. Büszkeségünk, hogy ez év áprilisától a Kárpát-medence egyik legnagyobb tehetségszervezetének, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének (MATEHETSZ) is tagjává lettünk – kezdte ünnepi beszédét Váradi Natália, az alapítvány irodaigazgatója, majd a teljesség igénye nélkül beszámolt a tanévben elért eredményekről. Mint mondta, sporttáborokat, nemzetközi versenyeket szerveztek, illetve a néptánc és népzenei tábor mellett színjátszótábor és alkotótábor is várta az érdeklődőket.

A nyár folyamán kidolgozásra kerültek a tananyagok, a programok, a tematika, így 2018 őszén az esélyegyenlőség jegyében ismételten megkezdte munkáját a nyolc tehetségpont, amelyre 2136 gyermek járt.

Az Ady Endre ösztöndíjra 67-en nyújtottak be pályázatot, a tanács 24 főt jelölt ösztöndíjra, ők 100 ezer forintot kapnak. A Kárpátaljai Zrínyi Ilona Ösztöndíjprogramra 23-an jelentkeztek, a programot 15-en teljesítették, ők is ösztöndíjban részesülnek. Az Alkoss kedvedre rajzpályázatukra 59 munka érkezett 27 gyermektől, ebből 11-et díjaztak a szakemberek. Emellett folytatódtak a tudományos munkák is, megszervezték a fiatal kutatók konferenciáját, a tudományos diákköri konferenciát.

A tehetségnapon számos vendég volt jelen, akik szintén köszöntötték a győztes fiatalokat. Elsőként Bocskor Andrea kapott szót. Az Európa Parlamenti képviselő kifejtette, minden gyermek egy ígéret, egy lehetőség. Egy lehetőség arra, hogy bárkivé válhat a jövőben, bárki lehet, aki csak szeretne: néptáncos, művész, tudós, történész stb., csak akarnia kell.

– Reménykeltő, hogy ezek a gyerekek nem a számítógép előtt töltik az összes szabadidejüket, hanem alkotnak, ezért ők jelentik a kárpátaljai magyar közösség jövőjét – hangsúlyozta a képviselő.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke kihangsúlyozta, erőfeszítésekkel bármit el lehet érni az életben, csak az a lényeg, hogy azt csináljuk, amihez valóban kedvünk van. Ezért arra bíztatta a gyerekeket, hogy foglalkozzanak ők is azzal, amit szeretnek, mert akkor válik belőlük igazi szakember a választott területen.

Bujdosó János, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság Kárpátaljai Főosztály főosztályvezetője tolmácsolta Potápi Árpád János államtitkár jókívánságait. A beregszászi konzulátus nevében Békéssyné dr. Lukács Angéla konzul, az ungvári főkonzulátus nevében Buhajla József főkonzul osztotta meg gondolatait a megjelentekkel. Mindketten a tehetség kiaknázásának fontosságát emelték ki, azt, hogy a magyar kormány támogatására továbbra is számíthatnak.

Az ösztöndíjak átnyújtása közben színpadra lépett a Rezeda néptáncegyüttes, a Viski Citera Trió, a Borzsavári Népi Zenekar és még sokan mások.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó