Egy hét a népzenéről, néptáncról és a színjátszásról

Június 11-én nyitották meg a második Népzenei- és néptánc tábort Nagydobronyban. Idén szintén a település ad otthont a IV. Színjátszó tábornak is.

Újra benépesül a Magyar Népművészeti Tanoda, hiszen a foglalkozások jelentős része itt lesz megtartva. A program bázishelyszínéül azonban a Kárpátaljai Egán Ede Szakképzési Centrum Nagydobronyi Képzési Központja szolgál.

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány által szervezett táborban összesen 61 gyerek fejlesztheti népzenei, néptánc és színi tudását. Ezen belül 42-en jelentkeztek a népzenei- és néptánc tanulásra és 19-en színjátszásra.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntötte az egybegyűlteket Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója, Kepics Andzselika, a népzenei- és néptánc tábor szakmai felelőse, Balogh János, a Kárpátaljai Egán Ede Szakképzési Centrum Nagydobronyi Képzési Központjának vezetője. Az alkalmat továbbá jelenlétével megtisztelte Gál Erika is, a Nagydobronyi Református Líceum igazgatója.

Gál Natália, a Kárpátaljai Magyar Drámai Színház színésze és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola színjátszó szakkörének vezetője köszönetet mondott azoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak a táborok idei megszervezéséhez.

Az üdvözlő szavak után a Nagydobronyi „Hímes” Néptáncegyüttes produkciója következett, akik dobronyi táncokat mutattak be a Komótos Együttes kíséretében. Badó Margit történész előadásában a település történetéről és a helyi népviseletről volt szó.

– Milyen programokkal készültek a hétre?

– Eléggé színes a paletta, melyek között szerepel a néptánc- és népzeneoktatás, énektanítás, pokrócszövés, tarisznyaszövés, korongozás, kézművesség, fánksütés, makramézás, hajfonás – mondta Kepics Andzselika, a népzenei- és néptánc tábor szakmai felelőse.

Bara Tünde

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó