Sikerek a Kárpát-medencei döntőn

Az anyanyelvi műveltség fejlesztése érdekében Kárpátalján is számos kezdeményezés történt az elmúlt időszakban. Számunkra, kisebbségben élők számára, fontos anyanyelvünk megőrzése, helyes használata. A nyelvi kulturáltság színvonalát kitűnően jelzi a helyesírás milyensége. Ez alapműveltségünk fontos része.

A Simonyi Zsigmond helyesírási versenyt az ELTE Bölcsésztudományi Karán 1997-től rendezik meg. Kárpátalján 2000-től vannak elődöntők. Immár 17 éve, hogy az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Filológiai Tanszéke bekapcsolódott a verseny szervezésébe. A kárpátaljai erőpróba három fordulóból áll. Az iskolai forduló arra szolgál, hogy eldöntse: ki képviselje az adott intézményt a járási döntőn. Járási fordulókban a Beregszászi, az Ungvári, a Munkácsi, a Nagyszőlősi és a Técsői járás magyar tannyelvű iskolái adnak számot tudásukról.

Az elődöntőkön mintegy 300 diák vett részt.

A verseny e fázisának megszervezésében a járási módszerészek munkája jelentős, mindez nagymértékben hozzájárul a sikerhez. A megyei fordulóba korcsoportként 2–2 tanuló jut tovább. Az 5–8. osztályosok körében megrendezett vetélkedő-sorozat végső állomása a Kárpát-medencei megmérettetés, melyet a hagyományoknak megfelelően idén is az ELTE Bölcsésztudományi Karán rendeztek meg május 25-én.

Kárpátaljáról nyolc tanuló és három kísérő tanár utazott a döntőre. A helyesírási verseny jubileumi Kárpát-medencei döntője a Gólyavárban kezdődött. A megnyitón átadták az Arany és a Gyémánt Okleveleket.

2019-ben Gyémánt Oklevelet kapott Huszti-Kacsur Andrea, a Beregszászi Kossuth Lajos Középiskola magyar nyelv és irodalom szakos tanárnője, hiszen már tizenkét diákja vett részt a budapesti döntőn.

Majd Simonyi-érmek átadása következett. Ezt a kitüntetést az anyaországi és a határon túli fordulók szervezői kapják. A megtisztelő kitüntetést e sorok írója is átvehette.

A további programot Antalné dr. Szabó Ágnes, a verseny felelős szervezője ismertette. A diákok évfolyamonként más-más helyszínen helyesírási feladatlapot töltöttek ki és tollbamondást írtak, a felnőtt résztvevők számára szakmai konferenciát szerveztek. Ebéd után a Nemzeti Múzeumba látogattak el a résztvevők. Délután négy óra után kezdődött az ünnepélyes díjkiosztó ünnepség.

Nagy örömünkre szolgált, hogy Lenyó Barbara, az Oroszi Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója a saját korcsoportjában ötödik helyezést ért el. Az eredményhirdetés során Markó Kamilla, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium tanulója, Juhász Roland, a Beregszászi 4. Számú Kossuth Lajos Középiskola diákja és Homoki Előd, a Fertősalmási Általános Iskola tanulója különdíjban részesült.

Minden évben igyekszünk gondoskodni kulturális programokról is. A délutáni és esti órákban a kárpátaljai csapat tagjai megtekinthették a Budai Várat, a Mátyás templomot, az Országos Széchényi Könyvtárt. A gyermeknapon a Városligetbe látogattunk, ahol számtalan szórakozási lehetőség közül válogathattak a tanulók és a felnőttek egyaránt.

Ezúton szeretnénk kifejezni hálánkat a Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézetnek (KMMI) és a Kosino Termál vezetőinek, akik nagylelkű adományukkal biztosították a versenyre utazó csapat számára a szükséges anyagiakat. Végül, de nem utolsó sorban szeretnék köszönetet mondani a versenyben részt vett tanulók felkészítő tanárainak, s a tisztelt szülőknek, kik minden áldozatot meghoztak a siker érdekében.

Nagy Natália,
a Magyar Filológiai Tanszék docense

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó