Amikor a családtagok egymást gyilkolják

A családon belüli erőszaknak több arca van. Többnyire a gyermekek szenvedik el a szülők, nevelőszülők bántalmazását. Ám az is előfordul, hogy az utódok fordulnak a felmenők ellen. Sőt megesik, hogy apjuk vagy édesanyjuk életére törnek…

Megölték az édesanyjukat

Egy alig tizenhat éves lány és két évvel idősebb bátyja ült a Huszti Járási Bíróság tárgyalótermében a vádlottak padján. Arcukon a megbánás vagy bármilyen érzelem jele nélkül hallgatták az ügyész által felolvasott vádiratot, amely szerint azt az embert gyilkolták meg brutális kegyetlenséggel, aki világra hozta őket.

A serdülőkorú lányka kezelhetetlen volt. Anyja próbálta őt a jó úton tartani, de gyermeke dacból sem hallgatott rá. Egy nap lopáson érték. A szülő arca égett a szégyentől. S bár az elkövető ellen nem indult eljárás, az anyai büntetést nem úszhatta meg. A makarenkói pofonok, a néhány napos szobafogság azonban nem térítette észre a tinilányt. Sőt, lelkében sötét indulatok dáltak. Érzéseit megosztotta fivérével, akinek szintén gyűlölet költözött a szívébe.

Egy nap a húg azzal állt elő, hogy ez így nem mehet tovább, végezni kell a mamával.

Jó előre kitervelték, miként fognak megszabadulni tőle. Amikor elérkezettnek vélték az időt, akcióba léptek. A lány konyhakéssel, testvére a nyújtófával felfegyverkezve beosont az édesanya szobájába. Éjjel kettőre járt az idő. Apjuk nem volt odahaza, így zavartalanul ügyködhettek.

Az asszony békésen aludt. Fia felemelte a nyújtófát, majd teljes erővel lesújtott az áldozat fejére. Újra és újra ütött. Húga sem tétlenkedett, ő a késpengét mártotta többször az anyja testébe. Amikor meggyőződtek arról, hogy a nő már halott, a tetemet pokrócba csavarták, kicipelték a házuktól bő három kilométerre lévő Nagy-ághoz, és a megáradt folyóba dobták.

Abban bíztak, a sodrás jó messzire elviszi majd, és borzalmas tettük soha nem derül ki.

Tévedtek. Az áldozat teste két kilométerrel távolabb fennakadt a közúti híd lábán. Az édesanyjukkal végző testvérpárt a bíróság első fokon 14-14 év szabadságvesztésre ítélte az apjuknak okozott erkölcsi kár miatt fejenként 400 ezer hrivnya pénzbírságot szabott ki rájuk. Az ítélet nem jogerős.

A tettesek elmenekültek

Egy 43 éves férfi apja nyugtalankodni kezdett, mert már hetek óta nem találkozott a fiával. Otthon is hiába kereste, a felesége és a gyermekei folyton valamilyen kitérő válasszal, zavaros magyarázattal álltak elő. Többször próbált kapcsolatba lépni a fiával, de hiába. Végül bejelentést tett a rendőrségen. A hatóság keresni kezdte az illetőt, aki válófélben lévő feleségével és három gyermekével élt egy családi házban.

A nyomozók ki akarták hallgatni az asszonyt, ám annak és 17 éves fiának szintén nyoma veszett.

A detektívek rosszat sejtve átkutatták a házat és a portát. Az udvaron lévő kutat betemetve találták. Vizet hiába kerestek volna benne, mert az alja be volt betonozva. A szomszédok közölték, hogy látták, amint a gazdasszony a fiával a kút körül tevékenykedett. Amikor megkérdezték, miért temetik be, azt a választ kapták, hogy ihatatlanná vált a vize. A hatóság elrendelte a kút kibontását. Négy méter mélyen egy férfi holttestére bukkantak. Mint kiderült, ő volt a porta néhai gazdája, akit brutális kegyetlenséggel meggyilkoltak, végtagjait drótokkal kötözték össze.

A negyvenéves nő és fia ellen elfogató parancsot adtak ki.

A nyomozás során megállapították, hogy a gyanúsítottak külföldre szöktek, feltehetően Csehországban tartózkodnak.

A rendőrségi tájékoztató szerint felvették a kapcsolatot a cseh kollégákkal, a gyanúsítottak ellen kiadták a nemzetközi elfogató parancsot.

Balogh Csaba

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó