,,Együtt toljuk a nemzet szekerét” – I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozó

Mint arról beszámoltunk, a háromnapos rendezvényt a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága hozta tető alá június 12-14. között.


A visegrádi találkozót idén először hagyományteremtő szándékkal rendezték meg.

A külhoni magyar elektronikus és nyomtatott sajtó közel 180 képviselője nyert beletekintést a szomszédos régiók egy-egy magyar médiumának viszonyaiba a  kerekasztal-beszélgetések révén.

Az előadássorozat első felszólalójaként Potápi Árpád János államtitkár részletes tájékoztatást adott a nemzetpolitika aktuális kérdéseiről, kihangsúlyozva az identitás erősítésének a fontosságát, a családok támogatását és a gazdaságfejlesztési célú projekteket. Külön szólt a magyar kormány határon túli médiatámogatási rendszeréről, annak legfőbb kedvezményezettjeiről.

Hangsúlyozta: a külhoni magyar médiumok „kezét” a jövőben sem kívánják elengedni, a fejlesztéseket folytatják.

Köszönetet mondott a külhoni magyar média munkatársainak, akik „napról napra hitelesen, magas színvonalon tudósítanak a határon túli magyarság eseményeiről”.

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos a magyar diaszpóra-politika legfontosabb állomásait és programjait elevenítette fel, ami 2,5 millió honfitársunkat érint.

Varjú Frigyes, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. Kisebbségi és Külhoni Főszerkesztőségének vezetője a magyar közszolgálati média szerepéről beszélt a Kárpát-medencében.

Molnár-Bánffy Kata, a Képmás Kiadó ügyvezetője megerősítette az újságírókat abban, hogy szükség van a munkájukra, s ezt szakmai érvekkel, statisztikai adatokkal támasztotta alá.

A külpolitikai újságírás szépségeiről Szentesi Zöldi László tartott előadást. A Demokrata főmunkatársa több évtizedes tapasztalatait osztotta meg, illetve formált véleményt a mai újságírásról, ami gondolatébresztő kérdésekhez vezette a hallgatóságot.

A Kárpát-medencei magyar televíziós és rádiós körkép alkalmával a kárpátaljai helyzetet Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár vezérigazgatója vázolta, míg az írott sajtó kategóriában Darcsi Karolina, a Kárpátalja hetilap főszerkesztője számolt be lapuk tevékenységéről.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága pályázatot is hirdetett a határon túli magyar nyelvű írott és elektronikus sajtó képviselői számára. A felhívásra összesen 130 pályamű érkezett, ebből 75 az írott sajtó kategóriában.

A rádiós kategóriában a kárpátaljai Iváncsik Attila lett a második helyezett.

A nyomtatott sajtó díjazottain túl kiemelték a legjobb húsz írást, amelyben szerepelt lapunk munkatársa,

Hegedűs Csilla interjúja a Beregszászon élő, többgyermekes Kurmai-Ráti családdal, illetve Pallagi Marianna (Kárpátalja.ma) és Kovácsné Marton Erzsébet (Kárpátinfo) egy-egy cikke is.

Az esemény záróakkordjaként Szili Katalin mondott beszédet, aki megjegyezte: a média a negyedik hatalmi ág lett, képes a közösség befolyásolására, arra, hogy egy nagyobb közösség kovásza legyen. A miniszterelnöki megbízott úgy fogalmazott: az a feladatunk, hogy „együtt toljuk a nemzet szekerét”, vigyázzunk közös értékeinkre.

Grezsa István a sajtósok missziós munkájáról beszélt, kiemelte: most van értelme dolgozni.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó