U20-as vb: kárpátaljai tehetség segítette győzelemhez Ukrajnát

Kárpátaljai játékossal a soraiban Ukrajna nyerte az U20-as labdarúgó-világbajnokságot, miután a lengyelországi torna döntőjében hátrányból fordítva 3–1-re legyőzték a Koreai Köztársaság válogatottját.

Rémálomszerűen kezdődött a találkozó az ukránok számára. A lódzi finálé ötödik percében az ázsiai együttes büntetőből szerzett vezetést, de Vladiszlav Szuprjaga góljaival előbb egyenlítettek, majd fordítottak a kék-sárgák: a támadó a 34. és az 53. percben volt eredményes. Az első találatból Szerhij Buleca, az Ungvári Sportiskolában nevelkedett, jelenleg a Dinamo Kijev játékosa is kivette a részét. A 10-es mezben futballozó tehetséges kárpátaljai támadó középpályás szabadrúgása után rosszul szabadítottak fel a koreai védők, ezt a kavarodást használta ki Szuprjaga, aki 8 méterről lőtt laposan a jobb alsóba. A 89. percben pedig minden eldőlt, amikor a baloldalon lódult meg Citaisvili és egy szép szóló után 16 méterről laposan lőtte ki a bal alsót. Ezzel Ukrajna 3–1-re diadalmaskodott, és története során először nyerte meg az U20-as világbajnokságot. Ukrajna veretlenül – hat győzelemmel és egy döntetlennel – nyerte meg a vb-t, és ebben a korosztályban tizenegyedik nemzetként lett aranyérmes.

A 20 éves Buleca három gólt lőtt és két gólpasszt adott a tornán, ezzel ő lett az ukrán válogatott legjobbja, sőt, ezzel a teljesítményével átvette a torna ezüstlabdáját.

De ki is az a Szerhij Buleca, honnan indult és hová tart? A középpályás az Ungvárhoz közeli Kereknyén született, a kis Szerhij az Ungvári Sportiskolában kezdett el futballozni. A fiatal tehetség 15 évesen került az ukrán fővárosba, előbb egy bentlakásos sportiskolában kezdett, itt figyeltek fel rá a Dinamo Kijev játékosmegfigyelői, így került 2015-ben a D-betűsök akadémiájára. Mindössze 17 volt, amikor 2016. augusztus 6-án bemutatkozott a fővárosiak U-19-es csapatában, idegenben 3–2-re múlták felül a Vorszkla Poltavát. Első gólját alig egy hónapra rá, szeptember 3-án szerezte, a Lembergi Kárptáti ellen. Októberben már a Dinamo Kijev második számú csapatában az U21-es bajnokságban találta magát, a csapat egyik meghatározó játékosává vált. Ami a válogatottságot illeti, először az U-17-es válogatottba kapott behívót, először 2015 őszén a Moldova elleni Európa-bajnoki selejtezőn lépett pályára, azóta a korosztályos válogatott alapemberévé vált. Állítólag olasz élvonalbeli csapatok érdeklődnek iránta. Buleca egyszer azt nyilatkozta a sajtóban: „Gyerekkorom óta szenvedélyem a foci, jelenleg mindent ennek rendelek alá. Ott maradok az edzések után, a rögzített helyzeteket gyakorlom és a technikámon igyekszek csiszolni.”

A középpályás első edzője az Ungvári Sportiskolában Fülöp Sándor volt, Sanyi bácsi a KISZó megkeresésére, elmondta, hogy

Buleca nagy szorgalmával, tehetségével, de végtelen szerénységével már gyerekként kitűnt társai közül.

– Rendkívül jó állóképességgel bírt és ragyogó technikai tudásnak örvendett – kezdi a beszélgetést a méltán ismert és elismert ungvári utánpótlásedző. – Szinte minden tornán a legjobb középpályásnak vagy a legjobb játékosnak választották. Jól mozgatta a társakat és gyakran be is talált, képes volt maga eldönteni találkozót. Így egyáltalán nem véletlen, hogy felfigyeltek rá a Dinamóban. Igazi maximalista, aki mindig a tökéletességre törekedett, az edzések után a pályán maradt és a gyengeségei kijavításán dolgozott, ennek köszönhetően folyamatosan fejlődött. Már ekkor sejteni lehetett, hogy egy nagyszerű játékos és nagy jövő áll előtte – fogalmazott Fülöp Sándor, aki növendéke mindegyik vb-meccsét élőben követte.

Sanyi bácsi elárulta, hogy 2013-ig – míg el nem bocsátották a sportiskolától – volt Buleca edzője. Az új trénerrel nem találták meg a közös hangot, több konfliktus is volt köztük, ezeket követően döntöttek úgy a szülők, hogy Kijevbe egy bentlakásos sportiskolába küldik a srácot. A szakember szerint helye lenne a Dinamo első számú csapatába, viszont az összeszokott csapatmodellbe nem fér bele.

Egykori edzője szerint Olaszországban köthet ki a volt növendéke.

Ahogy arról a Kárpáti Igaz Szó is beszámolt, Buleca tavaly decemberben a hagyományos Fülöp Sándor nemzetközi ifjúsági teremlabdarúgó-torna gálamérkőzése után – amelyen az utánpótlás edző egykori növendékei szoktak összecsapni – egy Dinamo-mezzel lepte meg mentorát. Sanyi bácsi akkor elárulta, ez egyfajta hagyomány, van már meze az élvonalban futballozott Kopolovectől, Kobintól és Mikuljaktól is.

A döntő góljai:

Forrás:
KISZó/Szabó Sándor

Sport Közzétette:

Post Author: KISZó