A Gazprom kivár az új ukrán kormány megalakulásáig

Az orosz Gazprom az új ukrán kormány megalakulásához köti, hogy tárgyaljon Kijevvel az Európába irányuló gáztranzitról szóló, az év végén lejáró szerződés jövőjéről – jelentette ki Szvetlana Burmisztrova, a Gazprom Export vezetője moszkvai sajtótájékoztatóján.

Burmisztrova hangsúlyozta, ma nem világos, kivel is kell tárgyalni Ukrajnában. A Burmisztrova által ismertetett prognózis szerint a Gazprom idén 194-204 milliárd köbméternyi földgázt exportál majd Európába. A tavalyi kivitel 201,9 milliárd köbméter volt.

Az orosz állami gázvállalat hétfőn arról számolt be, hogy idén június 15-ig 87,8 milliárd köbméter gázt szállított a volt Szovjetunión kívüli területekre, ami 6,3 százalékkal kevesebb, mint tavaly. Burmisztrova a visszaesést az európai meleg idővel és a török gazdaság visszaesésével indokolta. Azt hangoztatta, hogy az amerikai cseppfolyós gáz nem helyettesítheti az orosz gázt az európai piacon.

Jurij Vitrenko, az ukrán Naftogaz vállalat kereskedelmi igazgatója a közösségi médiában megjelent posztjában azt írta, hogy Ukrajna közvetlen gáztranzit helyett olyan megoldást javasolt Moszkvának, amelynek keretében a Naftogaz az orosz-ukrán határon gázt vásárolna a Gazpromtól, és ugyanazt a mennyiséget eladná Európának az ország nyugati határán.

Jelenleg az Európai Unióba tartó orosz gázexport több mint egyharmada halad át Ukrajnán, ami évi mintegy 3 milliárd dollár bevételt jelent Kijevnek. A Gazprom 36 százalékkal részesedik az európai gázpiacból.

A Gazprom és a Naftogaz perben áll egymással, a stockholmi döntőbíróság februárban mindkét felet a másiknak való kártérítésre kötelezte.

Az európai orosz gázexport elvileg jórészt képes lenne Ukrajna elkerülésére az Északi Áramlat-2 és a Török Áramlat gázvezeték kiépítésével, ám Angela Merkel német kancellár következetesen kiáll az ukrán gáztranzit fenntartása mellett, Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig kifejezte eziránti készségét.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter múlt héten azt mondta, hogy mivel Ukrajna egyelőre nem kész az európai jogrendnek megfelelő, új szerződést kötni az orosz földgáz tranzitjáról, Oroszország hajlandó a jelenlegi megállapodás meghosszabbításával biztosítani az európai fogyasztók ellátását. A tárcavezető szerint az ukrán fél “konstruktív” magatartása, “elfogadható és gazdaságilag versenyképes tarifák”, valamint a Gazprom és a Naftogaz közötti vitás, a választott bíróságokon lévő ügyek lezárása esetén – Moszkva peren kívüli megállapodást javasolt Kijevnek – az ukrán gázszállítási rendszert továbbra is igénybe lehetne venni. A miniszter szerint az orosz feltételekkel kapcsolatban ukrán részről nem érkezett ajánlat.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó