Emelt szintű érettségi – az idén könnyebb volt

Az idei külső független tesztelés (ZNO) május 21-én startolt a matematika vizsgával. Két napra rá következett a mindenki számára kötelező ukrán nyelv és irodalom. Az érettségizők most már fellélegezhetnek, június 13-án a kémia emelt szintű érettségivel befejeződött a vizsgaidőszakuk. Június 25-ig minden érintett megtudja az eredményt. Megkérdeztünk néhány oktatót, hogyan értékelték az idei érettségi időszakot.

Ukrajna történetéből az 58-as kérdés kapcsán többen is apelláltak, de mint azt az Ukrán Oktatásminőség Értékelő Központ megerősítette, a kérdés megfelel a ZNO Ukrajna története programjának, és kizárólag egy helyes megoldása volt.

Ezenkívül volt még egy hibás kérdés, a 42-es, ahol egy kolostort kellett felismerni, ám a helyes válasz nem volt a megfejtések között. Azért a kérdésért mindenki kapott egy pontot – ezt már Kopasz Gyula történelemtanár mondta el a KISZó-nak.

A Derceni Középiskola 24 végzőse közül 15-en választották az Ukrajna története érettségit. Kopasz Gyula szerint a feladatok valamivel könnyebbek voltak a tavalyiaknál, típusukat tekintve nem volt eltérés az eddigiektől.

– Idén is nagy hangsúlyt fektettek a szerkesztők a forrás-, illetve dokumentumrészletek felismerésére – magyarázza az oktató.

– Ezek, valamint a plakátok és fényképek értelmezése kissé megnehezítette a diákok dolgát. Ennek pedig az az oka, hogy a magyar iskolák 10-11. osztályosai még mindig nem kaptak megfelelő tankönyveket. Kénytelenek vagyunk a Maha László-féle elektronikus tankönyvből készülni.

A ZNO-s feladatok nem tértek el a tanultaktól, aki figyelt az órákon és részletesen átvett minden témát, annak nem okozhatott gondot letenni az idei Ukrajna története érettségit.

– Milyen módszerekkel próbálja megkönnyíteni a diákjai dolgát a felkészülés során?

– Egyéni és csoportos projekteket készítünk, mint például egy referátum, ami érdekesebb a diák számára is. Ezeket az órán előadják, rekonstruálnak egy-egy történelmi személyiséget, háborút, bemutatnak egy országot, esetleg valamilyen tájegységet egy adott korszakban. A magam részéről diavetítésekkel, történelmi kisfilmekkel készülök, hogy ne legyen annyira száraz az anyag.

Az ukrán nyelv és irodalom ZNO elengedhetetlen a továbbtanuláshoz. 340 ezer diák vizsgázott idén belőle. A magyar diákoknak továbbra is nehézséget okoz.

– A fogalmazásért járó pontokat nem tudjuk előre kiszámolni, ezért minden esetben meg kell várni a hivatalos eredményt, de bizakodó vagyok. 15 diákunk vállalta a megmérettetést, én voltam az osztályfőnökük is – magyarázza Jártim Rita, az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola ukrántanára.

A pedagógus elmondta, nagyon sok tesztet gyakoroltak online is, illetve ő is összeállított néhányat a ZNO-program szerint.

– A kulcsszavakra hívtam fel a figyelmet, mert mindig vannak a válaszokban, csak észre kell venni.

– Mi a legnehezebb?

– Nagyon problémás a hangsúly, de ez nem is csoda, hiszen ez még néha az ukrán anyanyelvűeknek is gondot okoz. A helyes válaszokhoz az egész hangsúlyszótárt tudnia kellene a gyereknek. Mindig ellenzem az effajta kérdéseket. A morfológia, a számnév ragozása, ezek különösképp nehezek a magyar gyerekeknek.

Rengeteg kérdés van a mondattan (szintaxis) témakörből, ami már igazából első éves filológusoknak való.

Ez nem általános tudásfelmérés. Jó lenne, ha megfogadnák a javaslatainkat, miszerint két szintű legyen a vizsgafeladat. Egy könnyebb, azoknak, akik például matematikára fognak felvételizni és semmi értelme felsőfokon tudniuk az ukrán helyesírás minden apró részletét, és egy emelt szint, akinek valóban szüksége lesz rá a jövőben.

− A tavaly bevezetett hallás utáni szövegértésre első évben sokan panaszkodtak, idén viszont az egyik legkönnyebb résznek ítélték a diákok – mondta el Borovszki Magdolna, a Nagydobronyi Református Líceum angoltanára.

– Tavaly sokan panaszkodtak a hallás utáni szövegértésre, de most a diákok azt mondták, nem volt olyan nehéz, sőt a feladatok közül ezt a részt találták a legkönnyebbnek.

A hangminőségre most nem panaszkodtak, egy esetet leszámítva, de ott sem volt komolyabb gond. Nálunk 15-en érettségiztek angolból. Tavaly mindenkinek sikerült, reméljük, az idén is fog. Egész évben gyakoroltunk, minden héten ZNO-s típusfeladatokat oldottak, levelet írtak, a délutáni különórákon folyamatosan ismételtünk.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó