Egy vérből vagyunk – ötszáz kilométer az összefogás jegyében

Pénteken hajnali hatkor, borongós, ugyanakkor futásra ideális időben startoltak a Vereckei-hágón emelt magyar honfoglalási emlékműtől az Egy vérből vagyunk szlogenű jótékonysági futás résztvevői. A Budapestig tartó 500 kilométeres futásnak kettős célja van: a hat nap során a külhoni magyarokkal történő összefogás és a véradás fontosságára hívják fel a figyelmet.

– Az akcióinkkal igyekszünk rámutatni arra, hogy összetartozunk a határon túli magyarokkal, hogy segítenünk kell rajtuk, és erre leginkább a kárpátaljai árvaházakban, gyermekotthonokban élők vannak rászorulva. Ezúttal az Ungvárhoz közeli Ráti Szent Mihály Gyermekotthon számára gyűjtöttünk adományokat, ahol 25 gyermek nevelkedik. Már hónapokkal ezelőtt megkezdtük a kommunikációs kampányt, sikerült annyi pénzt összegyűjteni, amiből felépülhetett egy kápolna a gyermekotthon udvarán – mondta az indulásnál lapunknak Gui Angéla, karitatív futó nagykövet.

Az esemény főszervezője, aki immár harmadik alkalommal szervezett jótékonysági futást Kárpátaljára, elmondta, hogy a tervek szerint a felkért ultrafutókkal – Sperka Tamás, Prekopp Péter, Náray Balázs és Szabó Balázs – ma délután futnak majd be a gyermekotthon udvarára, ekkor kerül felszentelésre a kápolna.

– Kárpátalját szombaton a Kisszelmenc–Nagyszelmenc szimbolikus határon átfutva hagyjuk majd el – árulta el Gui Angéla. – A következő állomás a felvidéki Nagykapos lesz, ahol a Herczegh Géza Emlékév keretében meghirdetett A mi büszkeségünk irodalmi történelmi pályázat eredményhirdetésével kapcsolatos rendezvényre várnak minket. Az eseményt megtiszteli jelenlétével Herczegh Anita, a névadó leánya, a köztársasági elnök felesége, az egész kezdeményezés fővédnöke. A középiskolások egy esszében írhatták meg, hogy magyarságuk számára ki volt a legfontosabb személyiség.

A futók visszatérve Magyarországra a véradás fontosságára hívják fel a figyelmet. Ennek keretében az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszttel együttműködve Miskolcon, Egerben és végezetül Budapesten véradó napokat szerveznek. Az akció résztvevői június 26-án Budapesten a Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjában érnek célba, ahol ugyancsak jelen lesz Herczegh Anita, aki vért is ad.

Gui Angéla kiemelte, a futókhoz haladási útvonalukon bárki csatlakozhat, akár egy-egy kilométer távra is – az egyverbol.hu oldalon megtalálhatóak ezek a csatlakozási pontok. Kérdésünkre, mi jelenti a legnagyobb kihívást a kárpátaljai szakaszon, a karitatív futó nagykövet elmondta, leginkább a viperától és a kaukázusi medvetalptól tartanak, ugyanis a kárpátaljai szakaszon ezúttal erdei és félreeső mellékutakon futnak a résztvevők. Mint megtudtuk, kígyómarás elleni szérumot is hoztak magukkal.
A jótékonysági futás kezdete után nem sokkal a délelőtti órákban Dr. Prodán Zsolt gyermekszívsebész vezetésével egy nyolcfős magyar orvoscsoport szívbeteg gyermekek vizsgálatát végezte a Szent Mihály Gyermekotthon Rehabilitációs Központjában. A szűrésre több mint ötvenen jelentkeztek a megye számos pontjáról.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó