Szíves segítség Magyarországról

Amíg az Egy vérből vagyunk mottójú 500 kilométeres jótékonysági futás résztvevői a Kárpátok mélyén, valahol a Vereckei-hágó és Rát között futottak, addig a Szent Mihály Gyermekotthon Rehabilitációs Központban Dr. Prodán Zsolt gyermekszívsebész vezetésével egy nyolc+egy fős magyarországi orvoscsoport több mint ötven szívbeteg gyermek elektrokardiográfia EKG-t és szívultrahang vizsgálatát végezte.

Az orvosok egy mozgó szakrendelőt hoztak át a határon, hogy a lehető legpontosabb diagnózist állítsák fel. Kárpátalja számos pontjáról érkeztek a szűrésre.

Vetrovszki Melinda, a „Szent Mihály Egészségügyi-szociális Gyermek Rehabilitációs Központ” Jótékonysági Szervezet igazgatója arról tájékoztatta lapunk munkatársát, hogy

három hónapon keresztül lehetett jelentkezni az ingyenes vizsgálatokra és a szakorvosi tanácsadásra.

– Több mint ötven gyermeket várunk ide a nap folyamán, vannak olyanok, akiket kardiológus szakorvos küldött, közülük akad, aki műtét előtt áll, és olyan is, aki már átesett beavatkozáson. Jelentkeztek olyan gyermekes szülők, akiknél nincs pontos diagnózis, de találtak náluk arra utaló jeleket, hogy lehetnek vele született szívproblémáik – fogalmazott az intézményvezető.

Dr. Prodán Zsolt, az Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központjának vezető szívsebész főorvosa, a veleszületett szívbetegségek nemzetközileg elismert specialistája a KISZó-nak nyilatkozva elmondta,  nagy örömmel fogadta és tettek eleget ennek a felkérésnek.

– A veleszületett szívhiba egy nagyon igazságos betegség, mert 1 százalékban fordul elő a világ minden táján – fogalmazott a szakember.

– A gyakoriság azt jelenti, hogy 100 újszülöttből mindössze egynek lesz nagy valószínűséggel vele született szívhibája, amit a kezelés szempontjából a lehető legkorábban ki kell szűrni. Ez azért speciális, mert nem úgy néz ki mint a felnőtteknél a szívbetegség. A tünetei súlyfejlődésben, esetlegesen a vér oxigéntartalmában, nagyfokú fáradékonyságban, légzési nehezítettségben illetve bizonyos formái azonnali keringési rendellenességben jelentkeznek. Ukrajnában is nagyon jó szívközpontok vannak, viszont a számuk nem elégséges. Mivel Kárpátalja nagyon messze van a fővárostól, ez egy nehezen ellátott vidék.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudnak azokon a gyerekeken segíteni, akiknél komolyabb kezelésre, esetleg műtéti beavatkozásra van szükség, az orvos elmondta,

míg korábban voltak alapítványok amelyek nyitott ajtót jelentettek a magyarországi ellátásra, de ezek sajnos bezártak.

Mostanság a Rotary Club segít egy-két gyerek műtétjében, viszont aki rendelkezik magyarországi betegbiztosítással, könnyen bekerülhet a rendszerbe.
A szűrésre több Down-szindrómás gyermeket hoztak, ugyanis ennél a vele született rendellenességnél 30 százalékban fordul elő vele született szívbetegség. Az orvosok a vizsgálat után minden gyermeket megajándékoztak egy plüss játékkal.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó