Megújult a nevetlenfalui rendelőintézet

Nem kérdés, a nevetlenfalui önkormányzat berkeiben tudnak valamit, hiszen e forráshiányos és zaklatott világban arrafelé nem csak a puszta létre, de a folyamatos fejlesztésekre is akad szellemi és anyagi kapacitás.

Mint ahogy arról nemrégiben hírt adtunk, a településen új műfüves focipálya és játszótér létesült, megújult a batári rendelőintézet és most a nevetlenfaluira sem nagyon lehet ráismerni. Önkormányzati és magyarországi kormányzati forrásokból majd egymillió hrivnyába került a meglehetősen lerobbant épület modernizálása és felszerelése. Ráadásul kisebb csoda is közbejött, mert megjelent a színen

dr. Viktor Girevij, a donecki otthonából elmenekült, mindenét elvesztett kardiológus,

aki a kötelező családorvosi átképzést követően megpályázta a 8 éve betöltetlen nevetlenfalui körzeti orvosi állást és persze el is nyerte, hiszen e végeken igen közismert az orvoshiány.

Az elmúlt pénteken minden adott volt hát ahhoz, hogy kis ünnepség keretein belül vegye birtokba a lakosság a megújult közintézményt. Oroszi József polgármester üdvözlő szavait követően Mészár István református lelkész adott hálát a megjelentekkel együtt, majd a himnuszok elhangzását követően Dr. Brenzovics László, KMKSZ-elnök szólt a megjelentekhez. Az elnök kiemelte,

a kárpátaljai magyarság megmaradásához elengedhetetlen az emberhez méltó egészségügyi szolgáltatás.

Ezt pedig a nemzeti magyar kormány is prioritásként kezeli, hiszen a támogatási rendszernek köszönhetően Kárpátalja szerte mintegy száz ilyen egészségügyi létesítmény újult meg, vagy tart a felújítása. Szimbolikusnak nevezte azt is, hogy Ukrajna túlsó feléből, a háború dúlta Doneckből jött családorvos rendel majd itt, hiszen már ez a tény is jól szimbolizálhatja Ukrajna népeinek közös sorsát és egységét. Girevij doktor elérzékenyülve mondott köszönetet az újrakezdés lehetőségéért, és ünnepélyesen ígérte meg, hogy egy év múlva nem lesz szüksége tolmácsra, ha magyar ajkú beteget kell ellátnia.

A  majd egymillió hrivnyából megújult és modern felszereléssel ellátott rendelőintézet avatószalagját Oroszi József polgármester, Rezes Károly megyei frakcióvezető és Brenzovics László KMKSZ-elnök közösen vágta át.

Matúz István

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó