Bejegyezték Tóth Miklóst, végleges a magyar jelöltek listája

Mint azt már korábban is közöltük, eredményesnek bizonyultak a két kárpátaljai magyarságszervezet hosszas egyeztetései a választási együttműködést illetően. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) közt létrejött megállapodás alapján a Nagyszőlős és az Ungvár központú választókerületben a kulturális szövetség, a Munkács központúban pedig az országos demokrata szövetség állít jelöltet a július 21-i előrehozott parlamenti választásokon.

Az UMDSZ és a KMKSZ elnökeinek megállapodása nyomán megnevezték a közösen támogatott képviselőjelölteket. Ezek: Barta József (68. sz. választókerület), Tóth Miklós (69. sz. választókerület), Dr. Brenzovics László (73. sz. választókerület). A két KMKSZ-es képviselőjelölt indulását már korábban elfogadta a Központi Választási Bizottság (CVK), de a múlt héten az UMDSZ-es jelölt papírjait is véglegesítette a bizottság, így minden akadály elhárult indulásuk előtt.

Dr. Zubánics László, az UMDSZ elnöke elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy sikerült közös magyar álláspontot kialakítani a július 21-i parlamenti választásokat illetően. A Kárpáti Igaz Szónak nyilatkozva elmondta: a szövetség elnöksége szerint minden józanul és közössége iránt elkötelezett magyar polgárnak részt kell vennie a július 21-re kitűzött választásokon, és voksaival az UMDSZ–KMKSZ által támogatott jelölteket kell mandátumhoz juttatni. Az országos szövetség vezetője hozzátette: – Mivel egyetlen ukrajnai politikai párt sem vállalta, hogy felvegye listájára a magyarság képviselőit, az UMDSZ elnöksége szerint egyik pártlistát sem lehet támogatni!

Dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke szintén kiemelte a magyar-magyar összefogás fontosságát. A Kárpátalja című hetilapnak nyilatkozva az előrehozott parlamenti választások fontosságát hangsúlyozva leszögezte: „Meg kell mutatni azt, hogy a kárpátaljai magyarság igenis képviselni szeretné Ukrajnában a saját érdekeit!” A kilátásokról szólva elmondta, „jó esélyekkel indulunk, de minden a részvételi arányon és a kárpátaljai magyarság egységén fog múlni.”

Mindeközben a Központi Választási Bizottság (CVK) weboldalán fellelhető információkból kitűnik, a vonatkozó 73-as választókerületben két Brenzovics László (ukránul Vaszil) fog indulni, ráadásul még az apai utónevük is egyező (Ivanovics). Nyilvánvaló, azzal, hogy ilyen csapdát állítottak a magyar szervezetek közös jelöltjének, valakik a régi, piszkos trükkhöz nyúlva, névazonossággal próbálják megtéveszteni a szavazókat. Az ál-Brenzovicsról nagyon rossz véleményen vannak saját falubelijei és rokonai. Annyit lehet tudni, hogy 1977-es születésű, a nagybereznai járási Ljután (Havasköz) él, de még csak munkája sincs… Helyszíni elmondások alapján igencsak link emberről van szó…

Forrás:

KISZó/Dunda György

Post Author: KISZó