Koronavárosok találkozója – tizenegyedszer

A nyár a fesztiválok, táborozások ideje, ahol találkoznak egymással az egykor együvé tartozó, ám a történelem viharában elszakadt részek is. Emlékezni a múltra, megtartani a jelenben és átmenteni a jövőbe maradandó értékeinket, kultúránkat, szokásainkat – ez a kulturális randevúk célja.

A hajdani öt koronaváros – Técső, Visk, Huszt, Hosszúmező és Máramarossziget – találkozóját idén tizenegyedik alkalommal is Visk rendezte meg. Az eredetileg kétnapos összejövetel ma már egy egész hétig tart, ami a szülők kérésére alakult néptánc-, népzene- és kézművestáborral veszi kezdetét, ahol szívesen látnak minden érdeklődőt.

– Erőt ad a további munkához az, hogy egyre többen érdeklődnek a néptánc iránt, 150 gyerek és 22 oktató vett részt idén a táborozáson, három oktatópár tanította a néptáncot. Egyre nő az érdeklődés a népzene iránt is. Tavaly kezdtünk citerát oktatni, idén pedig már két csoport alakult kezdőkből – emelte ki Takács Zsuzsanna, a Kárpátaljai Magyar Művészeti és Hagyományőrző Egyesület elnöke. A táborozókat gazdag program várja, aktívan pihenhetik ki a tanév fáradalmait, délutánonként kézműves foglalkozáson vehetnek részt, este pedig táncház van. A koronavárosok találkozója tulajdonképpen egy záró akkord, ahol a gyerekek bemutathatják mindazt a plusz tudást, amelyre a hét folyamán szert tettek.

A találkozó résztvevői a gálakoncerten kívül a népviseletekben gyönyörködhettek, rézüstben főtt lekvárokból, pálinkából és különféle borokból is vásárolhattak. Az est fénypontját a Hegyen innen – hegyen túl Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes fellépése jelentette.

Bökényi Magdolna

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó