Técső-feszt 2019

A népzene és népművészet varázslatos világába merült Técső június 23-án. A város először rendez népművészeti fesztivált azzal a nem titkolt céllal, hogy az idei elsőt még számos más követi majd. A rendezvény célja a népművészet népszerűsítése, a kulturális és művészeti értékek megőrzése, valamint Técső testvérvárosai nemzeti kincseinek megismerése.

Az ünnepségre számos vendég érkezett Técső testvértelepüléseiről: Budapest XVIII. kerületéből Pestszentlőrinc – Pestszentimréről, Jászberényből, Balmazújvárosból, a csehországi Jablunkóból, a szlovákiai Bardijevóból, és a kijevi járási Bucsa kistérségből.

A fesztivál ünnepi felvonulással kezdődött, majd Ivan Kovács polgármester üdvözlő beszéde után kezdetét vette a rendkívül gazdag kulturális program, amelyben

a vendégszereplőkön kívül felléptek a járás folklóregyüttesei, bemutatva vidékünk rendkívül sokszínű és gazdag népzene- és néptánc-kultúráját.

A fellépésekkel párhuzamosan meg lehetett tekinteni a mára talán már elfeledett használati tárgyak kiállítását, közelről is megszemlélhették, hogyan készül a hímes tojás, az agyag edény, a Hollósy Simon galériában meg tekinthettük a helyi amatőr festők képeit.

A fesztivál vendégei megkóstolhatták a kürtőskalácsot és fogyaszthattak a hagyományos kárpátaljai, ukrán és magyar konyha remekeiből is.

A találkozó fénypontját a Pál István Szalonna, illetve a Hudák és Simon család népzenei trió részvételével megrendezett gálakoncert jelentette.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alap és Técső Fejlesztéséért, Jótékonysági Alapítvány támogatásával jött létre. Az esemény szervezője, Péter Edit, a városi tanács képviselője, az oktatási, egészségügyi, kulturális, család-, ifjúsági és sportosztályának specialistája abbeli reményét fejezte ki, hogy a mai első összejövetelt még számos más is követi majd, mert a kultúra összeköt, lehetőséget ad hagyományaink megőrzésére, más nemzetek hagyományainak megismerésére és tiszteletére.

Bökényi Magdolna

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó