Itt a nyári ellenség: az ételmérgezés

A nyári nagy melegben megnő az ételmérgezések, -fertőzések és gyomorrontások száma. Elég a húslevest vagy csirkepaprikást kis időre kinnfelejteni a melegben, s kanalunkon máris hemzsegni fognak a baktériumok, vírusok. A fedetlenül hagyott fazék a nyári napsütésben kószáló legyek számára kimondottan vonzó, s az általuk terjesztett kórokozók is igencsak veszélyesek lehetnek.

– Vannak kifejezetten a nyári hónapokra jellemző betegségek: első helyen áll ezek között a szalmonella, amelyet leggyakrabban fertőzött tyúk-, vagy kacsatojás fogyasztásakor kaphatunk el. Ezért a meleg szezonban érdemes kerülni a nyers tojást is tartalmazó ételek – tiramisu! – fogyasztását.

Ezenkívül a vérhas, a rotavírus- és enterovírus-fertőzések okozzák a legtöbb gondot – állítja Szvitlana Pica,

az egészségügyi minisztérium kárpátaljai laboratóriumának helyettes vezetője. – Valamennyi bélfertőzést okozó kórokozó képes megtelepedni a tányérokon, a bútorokon, a kilincseken, de elsősorban a meleg, nedves helyeket kedvelik, rendkívül gyorsan szaporodnak a tejtermékekben, a darált húsban, a kocsonyában, a vízben.

Attól függően, hogy az adott, romlott élelmiszerben milyen csíraszámban van jelen a kórokozó, különböző tünetek jelentkezhetnek. Pár órával az étel elfogyasztása után enyhébb esetben hasfájás, gyomortáji görcsök, hányinger, súlyosabb esetben hányás, láz jön létre.

Bizonyos kórokozók kihagyják a gyomor területét, és csak a beleket bántják: ilyenkor általában fél, egy nap lappangási idő után jelentkezik a haspuffadás és a hasmenés.

A gyengébb immunrendszerű embereknél a fertőzés a véráramon keresztül az egész szervezetet érintheti, és súlyos, akár életveszélyes tüneteket okozhat. Ezen túlmenően a nagyfokú folyadékvesztés, étvágytalanság a nyári hőséggel kombinálva komoly kiszáradást is okozhat, főként csecsemőknél és idős betegeknél.

– A legveszélyesebbek azok a tojástartalmú, valamint húst tartalmazó ételek, amelyek egyáltalán nem, vagy nem eléggé vannak átsütve, átfőzve – figyelmeztet a szakember.

Ilyenek a tojáskrémes, tojáshabos sütemények, madártej, tojásos galuska, vagdalt hús, hamburger, tatár beefsteak, rakott, töltött ételek, majonézes saláták, nagy darabban egyben sütött húsok. Bármilyen étel kockázatos lehet, amely szennyeződött, és ezt követően nincs átsütve, megfőzve. Ide sorolhatók az ételmaradékok is, ha azokat nem forrósítjuk át fogyasztás előtt.

– Hogy mi a teendő, ha mégis megtörténik a baj?

Az enyhe hasmenéses tünetek egy-két nap alatt általában maguktól rendeződnek.

Gyógyszer szedése nem szükséges, azonban a folyadékpótlásról gondoskodni kell. Súlyosabb tünetek (hányás, láz, gyakori vagy véres hasmenés) esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Enyhe tünetek észlelésekor is javasolt a háziorvos felkeresése, hiszen az egyedi megbetegedés része lehet egy kiterjedt járványnak vagy tömeges ételfertőzésnek – ajánlja a szakember.

Magyar Tímea

• Tanácsok az ételmérgezések megelőzéséhez:
• Ha beteg (hasmenéses, lázas), ne készítsen ételt!
• Mosson kezet gyakran, alaposan, főleg ételkészítés, valamint étkezés előtt!
• Tartsa tisztán a konyhát és a konyhai eszközöket!
• A nyers húst, baromfit tárolja, kezelje elkülönítve!
• A romlandó élelmiszert, ételt mielőbb tegye be a hűtőbe!
• A maradék ételt főzze át fogyasztás előtt!
• Ha házon kívül étkezik, legyen igényes!
• Ne fogyasszon ételt elhanyagolt higiénéjű helyen!
• Csak forrón tálalt meleg ételt, hűtőben tárolt hideg ételt fogadjon el!
• Legyen tudatában, hogy a nyers tojást tartalmazó ételek, félig nyers húsok veszélyesek lehetnek. Kisgyereknek, betegnek soha ne adjon ilyet!
• Ne fogyassza el az ételt, ha állott, romlásra gyanús, vagy szokatlan ízű!
• A frissen készült, forrón tálalt étel biztonságos!

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó