Vigyázat: burjánzik a medvetalp!

A nyári melegben egyre többen keresnének felfrissülést a folyók, tavak mentén. Ám a vízparti napozás sok veszélyt rejt magában: a leégésen túl a pihenőknek a mindinkább elszaporodó mérgező növényekkel is számolniuk kell. Az utóbbi években egyre több gondot okoz a feltűnő alakú és virágú medvetalp (Heracleum mantegazzianum), vagy ahogy vidékünkön többen ismerik, a borscsovik.

– A zellerfélékre jellemzően furanokumarinokat tartalmaz, de a többi növényhez képest sokkal nagyobb mennyiségben. Ez az anyag azon felül, hogy rákkeltő, a bőrt erősen fényérzékennyé teszi – figyelmeztet Szerhij Puskarenko, a megyei bőr- és nemibeteg gondozó főorvosa. – Ehhez elegendő pusztán megérinteni a növényt.

Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, a bőr kipirosodik, viszketni kezd, és 16–48 órán belül égési sérülésekre utaló hólyagok jelennek meg rajta.

Ezek helyén feketés, lilás bőrelszíneződések és hegek maradnak vissza. Ha a szembe kerül, átmeneti vagy akár végleges vakságot okoz. Ezért annak közelében csak teljesen zárt ruházatban és védőszemüvegben szabad dolgozni! Ha valaki mégis testközelbe került vele, bő vízzel mossa le az érintkezés helyét és mielőbb forduljon orvoshoz, ne is próbálkozzon a hólyagok öngyógyításával – hangsúlyozza a szakember.

A kaukázusi medvetalp igazi túlélőművész: ha kivágják, újrahajt, és 4–6 hét alatt gyakorlatilag teljesen regenerálódik.

Ezt mélyre nyúló karógyökerei teszik lehetővé. A szabadon megvásárolható gyomirtók csak a hajtásokat pusztítják el, a gyökerek ellen hatástalanok.

A megyeszékhely folyópartján évről évre visszatérő probléma a burjánzása. A polgármesteri hivatal többnyire magáncégekkel végezteti a folyópart lekaszálását, ám az Ung partján járva azt tapasztaltuk, hogy ez az idén nem történt meg. Így marad az elővigyázatosság. A megyei klinikai kórház égési osztályán évente húsz-harminc városi lakost kezelnek a kaukázusi medvetalp okozta sebekkel.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó