Ha homályosodik a látása…

Két típusú idős ember létezik: akinek kell és akinek még nem kell olvasószemüveg. Ám előbb-utóbb mindenkit utolér az az állapot, amikor egyre távolabbra kell tartania magától az újságot, hogy el tudja olvasni.

– Szemünk a születésünk után folyamatosan változik. A fiatal látószerv a távoli és a közeli tárgyakról is éles képet alkot. Ez a szemlencse rugalmasságának köszönhető: közelre nézéskor domborúbbá válik, így éles képet alkot a közeli tárgyakról is. Ez a képesség 40 éves kor felett észrevehetően romlani kezd. Akik fiatalon mind közelre, mind távolabbra tökéletesen látnak, még azok is egyre nehezebben olvassák az apró betűs részeket, egyre távolabbra kell tartaniuk a könyvet, a telefont, sőt a közelre nézés erőltetésekor megfájdul a fejük – magyarázza Marina Szupik, a megyei kórház szemészeti osztályának oftalmológusa.

A jelenség neve öregszeműség vagy presbyopia, a szemlencse rugalmasságának, fókuszáló vagy alkalmazkodó képességének romlása. A fókuszáló képesség fiatalkorban 12-16 dioptria, ám ez tízévente nagyjából 2,5 dioptriával csökken, mígnem 55 éves korunkra az alkalmazkodó képesség szinte teljesen megszűnik. 40 éves kor körül a szemünk fókuszáló hajlama általában mindössze 3 dioptria, ami azt jelenti, hogy már keresnünk kell a megfelelő élességet adó olvasási távolságot.

– Az öregszeműség legegyszerűbb ellenszere az olvasószemüveg. Ahogy a neve is mutatja, ezt csak olvasáshoz, kéztávolságban végzett tevékenységhez (például varrás, kézimunka) hordják, annál nagyobb távolságra le kell venni, illetve cserélgetni kell a rövidlátás korrigálására szolgáló szemüveggel.

Létezik egy speciális, de drága megoldás a cserélgetésre, a bifokális vagy multifokális lencse, amit úgy csiszolnak, hogy a lencse alsó, félköríves része korrigálja az öregszeműséget, a felső pedig a rövidlátást. Ennek a viselését azonban meg kell szokni, és vannak, akiknek ez sosem sikerül – tudjuk meg a szakembertől, aki azt is elmondja, hogy lézeres eljárásokat régóta használnak látásjavításra, a szaruhártya multifokálissá tételével azonban sokáig nem tudott mit kezdeni a technika. Mára viszont többféle jól bevált eljárás is létezik,

amivel az öregszeműséget és a rövidlátást egyszerre tudják kezelni. Így például beültethetnek egy multifokális műlencsét a szem belsejébe. Ez minden távolságra javítja a látást.

– Mint minden orvosi-sebészeti beavatkozásnak, a látásjavító műtéteknek is van némi kockázata, bár ezek ma már rutinbeavatkozásnak számítanak a megyei kórházban. Az a leglényegesebb, hogy ne hanyagoljuk el, ha rendellenességet tapasztalunk látásunk terén, s ne várjunk a végtelenségig. Ha idejében keressük fel a szakembert, jó eséllyel segít megmenteni szemünk világát – biztosít róla a szakember.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó