Egy lépéssel közelebb a múlthoz

Kézzel tapintható a történelem a beregszentmiklósi várkastélyban. Restauráció és folyamatos régészeti kutatások zajlanak a munkácsi járási helyszínen. Rejtélyes múltunk feltárásában évek óta közreműködnek az ungvári egyetemisták is.

Gyakorlat nélkül értelmét veszti az elméleti tudás – vélekedik Mihók Richárd, a régészeti expedíció vezetője. A történész már ötödik éve kalauzolja el az Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézet Magyar Történelem és Európai Integráció Tanszék elsőéves diákjait a szentmiklósi várba. Tavaly Magyarországon töltötték az archeológiai gyakorlatot. Az oktató szívügyeként tekint az ásatásra, a gyakran kihívást jelentő körülményeket is leküzdi a diákok érdekében.

– Mennyi kerámia! Ez mind most bukkant elő?

– A várkastély nyugati falánál nyitottunk egy új, tíz négyzetméteres kutatóárkot. Gyakran kerültek elő tárgyi leletek az évek alatt, de a mostani ásatás során feltűnően sok kerámiát találtunk. Jelenleg a kultúrréteg meghatározása zajlik. Értékes közép- és újkori kerámiadarabokat hoztak a felszínre a diákok.

Legtöbbjük XVII-XVIII. századbeli, de elképzelhető, hogy a XVI. századból való is akad köztük, legalábbis az egyik csempemaradvány arra enged következtetni.

Valószínűleg, amikor a Schönborn család az 1700-as években megkapta a várkastélyt, „megtisztították”, és mi most erre a gyűjtőhelyre bukkantunk rá.

– A munka ősszel az egyetem régészeti szaktantermében folytatódik.

– A következő tanévben nekilátunk az utómunkálatoknak, a restaurálásnak. Szerintem több cserepet sikerül majd összeilleszteni. A fellelt darabok kályhacsempék, amiből háromféle van: két zöld zománcos és egy zománc nélküli. Sok rejtélyes dologra bukkantunk, a részletek akkor derülnek majd ki, ha tüzetesebben megvizsgáljuk azokat.

Azért épp a nyugati oldalnál kezdtünk el ásni, mert ott el van vékonyodva a fundamentum, és kíváncsiak vagyunk, miért.

Létezik olyan elmélet is, miszerint a várkastély belső udvarral rendelkezett és csak később építették át. Erre vagy az ellenkezőjére keresünk bizonyítékot. Mindig egy lépéssel közelebb kerülünk múltunk feltárásához. Az ásatás közben magyarázok a hallgatóknak, a főbb tudnivalókat, amelyeket már az előadásokon megtanulhattak, átismételjük. Az expedíció megkezdése előtt mindig ismertetem a vár történetét, alaprajzot készítünk, megjelöljük a kutatóárkot. A dokumentációt módszeresen végezzük az egész ittlétünk alatt. Az idei is nagyon jó csapat, önállóak és lelkesek.

A kéthetes nyári gyakorlat alatt igazi középkori hangulatot idéznek a korabeli tematikájú esti filmnézésekkel, a vár körüli éjszakai fáklyás menettel, a korhű jelmezek felpróbálásával, illetve a már hagyományosan a lovagi teremben elfogyasztott fejedelmi záróvacsorával.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó