Munkácsi rejtvényguru

A munkácsi Bossányi Tibor több mint negyven éve lapunk olvasója, rendszeresen beküldi a keresztrejtvény-megfejtéseket. Sokadjára mosolygott rá a szerencse, ezúttal egy KISZó-nedű borcsomagot nyert. Ennek apropóján járt a szerkesztőségünkben és mesélt magáról.

– A helyi magyar iskola elvégzése után rádiótechnikusi végzettséget szereztem Ungváron – kezdte a beszélgetést az 56 éves férfi. – Húsz évig a munkácsi műszergyárban dolgoztam, eleinte összeszerelő voltam, majd a finomhangolásokat végeztem a kész termékeken, mondhatni életet leheltem beléjük. Amikor oda kerültem, akkor még titkosított részleg volt a miénk, most már talán elárulhatom, hogy főleg katonai célra gyártottuk a műszereket. Később atomerőművek harmadik körébe tartozó tápegységeket gyártottunk és raktunk össze, majd villanymozdonyok irányításáért felelős egységek készültek nálunk.

A gyár felszámolása után Tibor otthon kezdett el dolgozni, később Magyarországon is szerencsét próbált, itt születtek a gyermekei, de aztán a család hazaköltözött.

Zoltán fia most érettségizett a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában, és Magyarországon szeretne továbbtanulni. Tímea lánya szeptemberben kezdi a 9-ik osztályt.
Jelenleg magánvállalkozóként háztartási gépek, legfőképp mosógépek és televíziók javításával foglalkozik. Korábban a munkácsi LG márkaszerviz főszakembere volt, ám a cég gazdasági okokból 2014-ben kivonult az ukrán piacról.

– Drasztikusan lecsökkent a megrendelések száma – mesél az okokról a tévészerelő. – A hrivnya romlása miatt kevesen vásároltak új termékeket, a régiónkat elözönlötték a külföldről behozott, üzemképes, használt műszaki gépek. Egyébként ma ott tartunk, hogy a műszaki cikkek jelentős többsége „egyszerhasználatos”, nem, vagy csak nehezen javítható. A termékek 90 százaléka úgy van megtervezve, hogy maximum a jótállási idő végéig, vagyis 1-2 évig üzemel, ezt egyébként a gyártók nem is titkolják. Ilyenkor érdemesebb egy újat vásárolni, mint javíttatni, főleg hogy nincs pótalkatrész ezekhez a termékekhez.

Ez nem olyan, mint az Elektron tévék korszaka volt, amit 15 évig gyártottak és csak a külseje változott.

Akkor érdemes volt felvásárolni használt tévéket alkatrésznek. Ma a lapostévékből legyártanak ötezret egy-két hét alatt, a következő típus már teljesen más.
Ma már maximum azért hívják, hogy elszállítson egy régi Elektron készüléket, amit ő nem vállal, ugyanis ezeknek a megsemmisítése nagy körültekintést igényel, ami ráadásul költséges. Elárulta azt is, odahaza minden szobában van tévéjük, sőt két tartalék is van, ha valamelyik elromlana. A konyhában és a mellékhelyiségben viszont nincs, hallott már olyat, hogy valaki oda is rakat. Műhelye nincs, így a helyszínen igyekszik megjavítani az elromlott technikát.

– Amióta az eszemet tudom, járt nekünk a Kárpáti Igaz Szó. A szüleim rendszeres vásárlói voltak a lapnak, így idővel én is az lettem – meséli. – Utóbbi időben a politika érdekel, ezekről a témákról olvasok szívesen. Mindig is szerettem a rejtvényeket, jó agykarbantartónak tartom. A skandináv típusú a nagy kedvenc, de a hagyományos és betűkirakó rejtvényeket is megfejtem. A sudoku az egyetlen, ami nem köt le, azzal nem is szoktam foglalkozni. Nagy örömömre szolgál, hogy január 1-től több rejtvény van a lapban.

Korábban a zenehallgatás volt a nagy hobbija, ennek az eredménye egy több száz bakelit lemezből álló gyűjtemény.

Volt olyan, aminek a megszerzése hónapokat vett igénybe. A lemezjátszó ma is megvan, de ma már inkább CD-n hallgatja a kedvenceit, főleg a rockot és a popzenét. Úgy véli, ma nincs a piacon olyan könnyűzenei együttes és előadó, mint az LGT, az Omega vagy a Piramis.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó