Nyári veszélyek: Kiszáradás, mérgezés, balesetek…

Az év legmelegebb évszakában vagyunk, mely a szünidő, a pihenés ideje, s egyben a vakációbalesetek idénye is. Elsősorban a felügyelet nélkül hagyott gyerekek vannak veszélyben, ilyenkor sokkal több a sérülés, a mérgezés.

– A sürgősségi osztályokat főként vágott sebekkel, törött csontokkal és fejsérülésekkel keresik fel. A bicikli, a görkorcsolya, a gördeszka a gyerekeknek nagyon jó szórakozási lehetőséget nyújt, azonban számos komoly baj okozója is lehet. Többségük megelőzhető lenne, ha a gyerekek szabályosan használnák ezeket az eszközöket, és bukósisakot, csukló-, térd-, könyök- és sípcsontvédőt is igénybe vennének – véli dr. Mihajlec Gréta családorvos, aki megjegyezte, a halálos balesetek közül a vízbefúlás a leggyakoribb. – Mivel megtörténhet fürdőkádban, medencében, hajókázáskor, sekély és mély vízben egyaránt, soha ne hagyjuk gyermekünket felügyelet nélkül vízközelben, az úszni nem tudók a medencében vagy csónakázás közben is mindig viseljenek mentőmellényt! – figyelmeztet a szakember.

Nem kevésbé fontos a biztonsági öv! Sok család indul autóval nyaralni, viszont nem mindenki tartja fontosnak, hogy bekösse csemetéjét. Mind rövid, mind hosszú utazások alkalmával használjunk biztonsági övet és gyerekülést, s tartsunk gyakori pihenőt, hogy a gyerek le tudja vezetni az energiáját!

Nyaranta nagyon veszélyes lehet a kicsikre a hőség és a kiszáradás.

Ezért soha ne hagyjuk őket egyedül a zárt, szellőzés nélküli, parkoló személyautóban még rövid időre sem, mert pár perc alatt 50-60 °C-ra is felmelegedhet a jármű belseje, és a benne lévő hősokkot kap.

Védjük érzékeny bőrüket is, a fejükön pedig mindig legyen fehér, jól szellőző fejfedő! A babák különösen sok folyadékot igényelnek. Az anyatejjel táplált piciknek ebből a szempontból szerencséjük van, mert a pótolhatatlan táplálékkal egyúttal innivalóhoz is jutnak. A nagyobbakat kínáljuk gyakran tiszta vízzel, teával!

– Ugyancsak a nyári hónapokra jellemzőek a különféle emésztőszervi fertőzések. A statisztikák azt mutatják, ezeknek az esetek döntő többségében kiskorúak a szenvedő alanyai, leggyakrabban a négy éven aluliak – tudtuk meg Szvitlana Picától, az egészségügyi minisztérium kárpátaljai laboratóriumának helyettes vezetőjétől. – Pedig néhány elementáris szabály betartásával mindez elkerülhető lenne. Például természetes, hogy a kicsik úgy ismerkednek a környező világgal, hogy mindent a szájukba vesznek.

Amennyiben ügyelünk rá, hogy a piszkos kezét, a játékait, a homokot ne tegye a szájába, a lehetséges fertőzést is megelőzzük.

A homokozóba, a vízpartra, a játszótérre – ahol nincs víz – mindig vigyünk magunkkal szalvétát, fertőtlenítővel átitatott kendőt – ajánlja a szakember.

A gyomor- és bélrendszeri fertőzések elkerülése érdekében ajánlatos kis adagokat főzni, s azt a hűtőszekrényben tárolni. A nem üzletben vásárolt tejet feltétlenül főzzük fel, még jobb, ha a meleg időszakban elkerüljük az utcai árusokat. Tengerparton nyaralva tartsuk be a következő szabályt:

semmiképp ne adjunk a kicsiknek azokból a tenger gyümölcseiből, pékáruból, amit a parti árusok kínálnak, s ki tudja, hány órája aszalódott már a napon.

Ne feledjük, a bélrendszeri megbetegedéseket csak úgy kerülhetjük el, ha a gyermeket korának megfelelő, friss élelmiszerrel tápláljuk. Végül véssük eszünkbe: a biztonságos nyár, a kellemes nyaralás elsősorban az öntudatos, felelős szülők függvénye.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó