Simon Diána: „Elég jók a megérzéseim, és próbálom kerülni az energiavámpírokat”

Talpraesett, kommunikatív, vezéregyéniség, aki tesz a céljai eléréséért. A kárpátaljai szépségipar fellendítője, a Royal Beauty − Kárpát Kupa megálmodója és megvalósítója. Szeretne minél több fiatalt inspirálni és az itthon maradásra sarkallni. Ami a szívén, az a száján, a mindennapos pörgés mellett a legtöbb idejét igyekszik a családjával tölteni. A Kárpáti Igaz Szó Kulcslyuk rovatának vendége Simon Diána a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSZ) szépségipari tagozatának koordinátora, a Kárpát-medencei Szépségipari Szakemberek Nemzetközi Szövetség (amit berkeiken belül Kámeszének neveznek) elnöke.

Nem egy diploma lapul a szekrényében. Mi az eredeti szakmája?

– A megszerzett diplomáim alapján pedagógus és gyógyszerész lehetnék. Az előbbiben praktizáltam négy évet, az utóbbinak pedig a mai napig hasznát veszem az élet számos területén. A Munkácsi Tanítóképző befejezése után a szülőfalumban Szernyén helyezkedtem el, mint alsó osztályos tanítónő, közben felsőfokú diplomát szereztem az Ungvári Nemzeti Egyetem biológia-kémia szakán, ezzel párhuzamosan pedig magánúton végeztem a Lembergi Nemzeti Egyetem gyógyszerészeti karát. Utóbbit abból a célból, hogy nyitok majd egy gyógyszertárat, de ez nem valósult meg. Mivel az érdeklődésem középpontjában továbbra is a biológia és a kémia állt, rátaláltam arra a műköröm világmárkára, mely az egyetlen, bőrgyógyászok által is tesztelt és ajánlott márka. A Diamond Nails-nek köszönhetően indítottam saját vállalkozást. Én hoztam be a piacra, Magyarországról és jelenleg egyedüli forgalmazója vagyok Ukrajnában.

– Ezzel a márkával tört be tulajdonképpen a szépségiparba. Mennyire volt nehéz kitaposni ezt az utat?

– Szalonról szalonra jártam Kárpátalján, hogy megismertessem ezeket a bőrbarát termékeket a helyi szakemberekkel. Ugyanakkor szerettem volna tovább terjeszkedni és fejleszteni az iparágat, így önerőből elkezdtem magyarországi és ukrajnai szépségipari kiállításokat látogatni. Ezeken a rendezvényeken ötleteket merítettem, kapcsolatokat építettem, amiknek köszönhetően 2016-ban, először Kárpátalján, megrendezhettem az általam megálmodott nemzetközi szintű szépségipari kiállítást, versenyt és vásárt – a Royal Beauty- Kárpát – Kupát – mely a Kárpát-medencei, de főként a kárpátaljai tehetséges fiatalok számára megmérettetést, szakmai fejlődést és lehetőségeket biztosít. Annak érdekében, hogy összefogjuk az iparág elismert szakembereit, és felkaroljuk a tehetségeket megalapítottuk a Kámeszét, melynek elnökévé engem választottak.

– Tapasztal szakmai féltékenységet a pályáján?

– Úgy gondolom, hogy akinek az a célja, hogy fejlődjön és előrelépjen a szakmájában, az nem féltékeny a másik emberre, inkább felnéz rá. Akiben nincs meg ez az alázat és elszántság, az persze irigy a másik sikerére, vendégkörére. Én inkább pozitív és segítőkész emberekre, sőt barátokra leltem a pályán.

– Jó emberismerőnek tartja magát?

– Elég jók a megérzéseim és próbálom kerülni az energiavámpírokat. Nem tudok sokáig egy légkörben lenni negatív kisugárzású emberekkel, együtt dolgozni velük pedig pláne nem. Ez talán azzal is magyarázható, hogy kiskoromtól érdekelt a pszichológia és a viselkedéstan, sokat olvastam róluk. A kedvenc könyvem is a nonverbális kommunikáció titkairól szól.

– Rutinos vezető. A közúti tapasztalatai alapján meg tudná dönteni a férfiak női sofőrökről kialakított sztereotípiáját?

– Több mint húsz éve van jogosítványom és mondhatni, napi szinten vezetek, de sajnos nem tudom megcáfolni ezt az előítéletet. Nekem a parkolás az, ami a mai napig gondokat okoz. A nők kevésbé figyelnek az utakon, mint a férfiak, a legveszélyesebbnek azonban a nyugdíjas korosztályt tartom.

– Mennyi időt tölt a családjával?

– Számomra a család az első. A férjem és én is sokat dolgozunk, a gyerekeink még tanulnak, de a szabadidőnk nagy részét együtt töltjük. A fiam még alsó osztályos, de az egyetemista lányom útjait is úgy próbálom terelgetni, hogy itthon találja meg a számításait.

– Sokszor nézték már a lánya barátnőjének. Ez csupán a külső, vagy a belső fiatalosságából is fakad?

– Szeretem megteremteni a külső, belső és környezetem harmóniáját, szerintem ez a fiatalság titka, de ez valószínűleg azért van, mert úgy tudunk beszélgetni, akár két barátnő. Nagyon bensőséges a kapcsolatunk, ám ugyanakkor ott a szülői fegyelem, ami egészséges anya-lánya kapcsolatot is teremt.

Hogyan alakítja a ruhatárát?

– A cipők és csizmák rabja vagyok. A kisfiam azt mondta, ha felnő és sok pénze lesz, minden héten vesz nekem egy párat. Szeretek vásárolni és spontán megvenni valamit, ami megtetszik. Az alkalmi elegáns ruhán kívül a mindennapokban inkább a sportos viseletet részesítem előnyben.

– Sportolni is szeret, vagy csak sportosan öltözködni?

– Az aerobic és a kerékpározás az, ami néha mozgásba hoz. A családban mindenki aktív sportoló – rajtam kívül -, sőt fanatikus focidrukkerek. Én ilyenkor eddig elvonultam, most viszont, mióta a fiamat edzésre hordom, kezdenek érdekelni a játékszabályok és egy-két meccset is megnézek velük.

– Sok szép külföldi országban járt már, de repülőre soha nem ülne…

– Van egy kis klausztrofóbiám, ezért a családi nyaralások alkalmával több 100 km-t teszünk meg saját busszal, hogy elérjük a kedvenc kis tengerpartjainkat, de ennek is megvannak az előnyei és szépségei. Nem vagyunk helyhez kötve, így fedeztük fel például a horvát Adria számos partját. Mindannyian megérdemeljük a pihenést és a kikapcsolódást, emellett ezek az élmények maradandóak és felejthetetlenek, amikre jó visszaemlékezni.

– Mit szeretne még elérni az életben?

– Értéket teremteni, valami maradandót létrehozni, amivel letehetjük közös erővel a lábnyomunkat itt, Kárpátalján.

– Van-e titkos vágya?

– A kedvenc könyvem talán árulkodó, titokban mindig nyomozó szerettem volna lenni.

Bimba Brigitta,

a KISZó médiatanfolyamának résztvevője

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó