Jó irányba tart-e a nemzeti rendőrség?

A belügyi reform jegyében négy éve alakult meg Ukrajnában az új nemzeti rendőrség. Igaz, vidékünkön még hónapokat kellett várni a folyamat beindulására, de már akkor elkezdődött az új kollektíva szervezése. A dolgot sokan kétkedéssel fogadták, és ma sem egyértelmű a testület tevékenységének megítélése. Miként látja ezt a bennfentes? – kérdezte a KISZó Volodimir Pavljukot, a megyei rendőrség sajtószolgálatának vezetőjét.

– Sikertörténetként lehet-e elkönyvelni mindazt, ami a belügyi reform keretében történt?

– Nem az én tisztem megítélni vagy bírálni a reform menetét, sikerét vagy sikertelenségét. Tény, számos szkeptikus véleményt hallani. Talán mindenkinél sötétebben látja a helyzetet a megyei állami közigazgatás volt elnöke, egykori megyei rendőrfőnök. Hennagyij Moszkal abban a korszakban vezette Kárpátalja rendőrségét, amikor javában dúlt a bandák közötti háború, mindennaposak voltak a véres leszámolások, virágzott a pénzbehajtás. Szerinte katasztrofálisra sikeredett a rendőrség reformja, és ez sodorta ilyen mélyre Ukrajnát. A rendőrség elvesztette a legtapasztaltabb és legképzettebb munkatársait. Van ebben némi igazság, de az is tény, hogy négy éve elkezdődött, és ma is tart a személyi államiság megújulása.

– Azért eléggé döcögve haladt az átállás…

– A Nemzeti Polícia megalakítása, illetve a régi testület átszervezése hatalmas munka volt. Alkalmassági vizsgán kellett átesniük a kollégáknak, akik közül százak voltak kénytelenek megválni a mundértól. A tárgyi és a jogi hiányosságok miatt egy ideig nem működött az engedélyeztetési szolgálat és a felszámolt közlekedésrendészet nyilvántartási és regisztrációs osztálya sem. Ezek a problémák azonban időközben megszűntek. Átadták rendeltetésének és eredményesen működik a regionális szervizszolgálat, amelynek köszönhetően gyorsabb és civilizáltabb lett az ügyfelek kiszolgálása.

– Sokak szerint gyakorlatilag semmi nem változott a rendőrség berkeiben.

– Én nem így látom. A reform jegyében módosult a testület szerkezeti felépítése. Lényegesen csökkentették a személyi állományt. A korábbi 16 járási és városi kapitányság helyett öt csomóponti osztályt hoztak létre: Ungváron, Munkácson, Beregszászban, Huszton és Técsőn. Ezeknek több alegységük lett, melyek a körzetükhöz tartozó településeket hivatottak kiszolgálni. A beregszászi csomópont hatáskörébe tartozik például Nagyszőlős és a járás. Továbbá a hírhedt DAI helyett létrejött és eredményesen működik a közúti járőrszolgálat.

Balogh Csaba

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó