KISZó-kérdés: ön mi alapján választ?

A lapunk által készített nem reprezentatív online felmérés ezúttal negatív rekordot döntött. Mindössze 24 facebook-felhasználó szavazott arra a kérdésre, hogy a választópolgárok mi alapján szavaznak a választásokon. Nemcsak a legalacsonyabb, de az eddigi legszorosabb végeredmény született a KISZó-kérdés történetében. A megkérdezett szakember szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szavazó általában szimpátia alapján voksolt.

Ezerrel dübörög a választási kampány Ukrajnában. Köztudott, hogy július 21-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak az országban. Az egyéni jelöltek és a pártok is megpróbálják meggyőzni a szavazókat arról, hogy őket válasszák. Valamint arról, hogy a többi jelölt, illetve párt miért nem alkalmas az ország vezetésére. Ehhez kacsolódott aktuális kérdésünk, ami így hangzott: ön mi alapján választ?

Két alternatívát kínáltunk: szimpátia és választási program. De lehetőség nyílt arra is, hogy kommentben fejtsék ki eltérő véleményüket a témával kapcsolatban. Nem élt vele senki. Korábban a választásokkal kapcsolatos kérdéseink többnyire komoly érdeklődést váltottak ki a közösségi médiában. Többször is előfordult, hogy a négyszázat is meghaladta az egy-egy kérdésre adott válaszok száma. Valamilyen oknál fogva a mostani téma nem hozta lázba követőinket. Csak remélni tudjuk, hogy a nyári szabadságolások miatt volt ilyen alacsony a részvételi arány, ugyanis a téma komoly súllyal bír az előttünk álló parlamenti választások tükrében. Ami a felmérés eredményét illeti, a kérdés teljesen megosztotta az embereket, legalábbis azt a 24-et, aki vette a fáradságot és szavazott. A válaszadók 52 százaléka program, míg 48 százalék szimpátia alapján ikszel a szavazófülkében.

Szerhij Fedaka ungvári történész, politológus a KISZó megkeresésére elmondta, egyéni jelölteknél a szimpátia, pártoknál a szavahihetőség és az ideológiai következetesség számít igazán.

– A tapasztalat azt mutatja, hogy a választópolgárok legtöbbször, szimpátia, fogalmazhatnánk úgy is, hogy a jelölt előélete alapján voksolnak, elenyésző azoknak a száma, akiket befolyásol döntésükben a választási program vagy a propaganda.

Persze bizonyos mértékű szimpátiára szükség van, de főként az alapján kellene választani a képviselők körül, hogy milyen értékrendet képviselnek, milyen prioritásaik vannak, milyen szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Pártok esetében kicsit bonyolultabb a kérdés. Többnyire a pártvezér személye, arca a leginkább befolyásoló tényező, de a szavazók számára az is fontos, hogy eddig mit tettek le az asztalra, mennyire tartották, vagy nem tartották be korábbi választásokon tett ígéreteiket, mennyire következetesek – húzta alá a szakértő.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó