A nívó kötelez – népzenetábor Tiszapéterfalván

Magas színvonal, intenzív tanulás és felhőtlen hangulat – ez jellemzi immár huszonnégy éve a kárpátaljai népzene-, néptánc- és kézművestábort, amit minden évben Tiszapéterfalván rendeznek meg.

Pál Katalin, a tábor főszervezője lapunknak elmondta, idén több mint háromszázan érkeztek az összejövetelre.

A nyitóalkalmon Pál Lajos szomorú hírt közölt a jelenlévőkkel: elhunyt Rónai Lajos, akivel a legelső tábort szervezték, aki hosszú ideig a tábor fúvós oktatója volt. Kegyelettel emlékeztek meg róla, és az első táncházat az ő tiszteletére szervezték.

– Mi a tábor mozgatórugója?

– Úgy gondolom, a magas szakmai színvonal. Nívós oktatók tanítanak nálunk, ez vonzza ide a kárpátaljaiakat és az anyaországiakat egyaránt, sőt, az idén Erdélyből is érkeztek hozzánk – szögezte le Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltségének vezetője. – Az oktatók között már a tábor neveltjei is megtalálhatók, viszont a mag minden évben a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és táncosai. A táncos diákokat idén három csoportba – kezdő, középhaladó és haladó – szerveztük.

A középhaladók például nyolcvanan vannak, alig férünk el a kultúrházban.

A kisebbeket az egykori tanítványaink oktatják. A kézműves mesterek között is akadnak helyiek, aminek nagyon örülünk. Igyekszünk minél több embert bevonni.

– Minden tábor hasonló, mégis picit más. Az ideit mivel színesítik?

– Az oktatás mellé különböző programokat kapcsolunk. A III. Táncházzenészek Találkozójának konferenciáján Pál István Szalonna, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője a zene és tánc viszonyáról beszélt, emellett Sztanó Hédi, Molnár Péter és ifj. Vitányi Iván, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum munkatársai tartottak előadást. A nap lezárásaként a balatonfüredi és kecskeméti prímásverseny díjazottjainak gálakoncertjét hallgathatták az érdeklődők, ahol a Kárpát-medencei folklór színe-java csendült fel.

Minden este táncházat tartunk, amelyek szünetében Dr. Sándor Ildikó és Szabad Boglárka mesemondással nyűgözi le kicsiket és nagyokat.

Az élőszavas mesemondást tanítjuk is a továbbképzésen a pedagógusoknak, hiszen a táborral párhuzamosan zajlik a nyári Kölcsey Pedagógusakadémia. A népi éneket Pál Eszter és Benedek Krisztina oktatja. Felsorolni is nehéz a sok kiváló művészt, akik a hét folyamán legjobb tudásuk szerint vezetgetik a népzenét művelő fiatalokat. A táborban nagy hagyománya van a harmonikázásnak, ezért külön harmonikaestet szervezünk. A férjemen kívül Biky Ottó és Blaskó Tamás viszi a vállán ezt a részt. Ellátogat hozzánk a beregszászi színháztársulat. A Nem élhetek muzsikaszó nélkül című darabot adják elő. A pedagógusakadémia hagyományos templomi hangversenye sem maradhat el. A tábor végén a népzene és néptáncoktatói képzésben résztvevők átvehetik okleveleiket.

Büszkék vagyunk arra, hogy 1996-ban elindult valami, ami szépen fejlődik, és olyan népzenei műhelyek alakultak Kárpátalján, amire az ember felkapja a fejét.

A rendezvény a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Tiszapéterfalvai Ifjúsági Művészeti Iskola és a Püspökhatvani Kulturális és Népművészeti Egyesület szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Kormány, illetve a helyi önkormányzat támogatásával valósul meg. A program szakmai partnere a Hagyományok Háza Hálózat kárpátaljai kirendeltsége.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó