Rajtuk (is) a felelősség

Az idén összesen 78 diák szerzett diplomát az Ungvári Nemzeti Egyetem Ukrán–Magyar Oktatási–Tudományos Intézetében (UMOTI).

Télen negyvenöten fejezték be az egyetemi tanulmányaikat, s szereztek mesterfokozatot, most pedig 33 magyar nyelv és irodalom, történelem, országismeret, fizika, illetve matematika szakos végzős kapott felsőfokú oklevelet. Közülük 18-an az alapképzést (bakkalaureátust), 15-en pedig a mesterképzést teljesítették.

Az eseményen Imre Gyula, az UMOTI tanulmányi és nevelési igazgatóhelyettese köszöntötte a szép számmal megjelent vendégeket.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem rektora meggyőződését fejezte ki, hogy

az intézményben szerzett tudással bárhol megállják a helyüket.

Dr. Volodimir Szmolanka jó tanácsokkal látta el a végzősöket, és kiemelte: nem csak a diploma, a fiatalság is a kezükben van, csak rajtuk áll, mit kezdenek vele.

A frissdiplomásoknak dr. Spenik Sándor is gratulált. Az UMOTI igazgatója felsorolta az elmúlt évek eredményeit.

– A nagy ellenség ellen nagy lelket kell növeszteni – kezdte beszédét egy idézettel dr. Grezsa István miniszteri biztos. – Számunkra a legnagyobb ellenség az elvándorlás és az asszimiláció.

Ez ellen egyet lehet tenni: megőrizzük anyanyelvünket, közös magyar kultúránkat, és felelősséggel éljük az életünket.

Barta József arról beszélt, hogy a talentumunkat nem szabad elásni, hanem gyarapítani kell a tudásunkat, csiszolni a képességeinket. A megyei tanács első elnökhelyettese, a KMKSZ alelnöke, parlamenti képviselőjelölt azt tanácsolta a fiataloknak, tűzzenek ki nemes célokat, és a szívük iránytűjével kövessék azt.

Buhajla József főkonzul arra kérte a fiatalokat, hogy jól sáfárkodjanak a birtokukban lévő tudással, és azt a szülőföldjük érdekében használják fel.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusának vezetője Nelson Mandelát idézte, miszerint a tanulás a legerősebb fegyver, amivel megváltoztathatjuk a világot.

Szilágyi Mátyás mintegy megerősítésként hangsúlyozta: azt szeretnék, hogy a frissdiplomások a szülőföldjükön találják meg a számításaikat. A beregszászi főkonzul elmondta, a magyar kormány ezért is nyújt segítséget az itt élőknek az élet több területén már hosszú ideje.

– Mi, kárpátaljai magyarok olyan örökséget kaptunk, amit nem akarunk odaadni másoknak – kezdte beszédét Tóth Miklós,

a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, az UMDSZ elnökségi tagja. – Az elmúlt száz év alatt több nyelvre próbáltak megtanítani minket, de mi soha nem leszünk németek, oroszok, ukránok. A mi ereinkben magyar vér folyik, nekünk itt van Isten által kijelölt helyünk. Amíg megálljuk a helyünket, addig lesz magyar szó, magyar intézmény.

A parlamenti képviselőjelölt köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak, mely mindent megtesz a szülőföldön maradás érdekében, biztosítja a körülményeket, illetve háláját fejezte ki mindazoknak, akik tesznek a kárpátaljaiak életminőségének javításáért.

Rezes József, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás nemzetiségi és vallásügyi főosztályának vezetője úgy fogalmazott, a végzősök közül sokan már bizonyították, hogy képesek tenni a szülőföldünkért,

de most újra bizonyítanunk kell, hogy nekünk Kárpátalja az első!

A diplomákat Volodimir Szmolanka, Spenik Sándor és Grezsa István nyújtotta át a fiataloknak.

Simon Rita

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó