Széljegyzet: Hogy az a…

Azt hittem, hogy a nyelvtörvény elfogadásával a bukott elnök és a végnapjait élő parlament Ukrajna minden problémáját egyszer és mindenkorra megoldotta.

Hatalmasat tévedtem. Egyetlen halaszthatatlan, korszakalkotó, a szép új világot elhozó jogszabály – a törvények Grálja – még hiányzott.

Eddig.

Most Olga Bohomolec ezt is megalkotta. A Petro Porosenko Blokk képviselőjének tervezete már olvasható a parlament honlapján. A honanya a trágár szavak használóinak üzent hadat. Betiltaná a csúnya beszédet a médiában, a közösségi terekben, így az internet világában is.

Igaz, azt még nem büntetné, ha a kocsmalakó vodka-sörtől kapatosan félreérthetetlen szövegkörnyezetben emlegetné a politikusok felmenőit, de amennyiben ezt a világhálón osztja nem szesztestvérével, azért már pénzbírság, sőt elzárás járhatna.

Félreértés ne essék, nem vagyok híve az alpári stílusnak, annál pedig, ha politikusok, döntéshozó helyzetben lévők tűzdelik tele mondandójukat trágár kifejezésekkel, csak nagyot és semmit mondásuk dühít jobban.

Nyilvánvaló, hogy azon a szinten elburjánzott az alpáriság, hisz mi más késztette volna a törvény megalkotására a képviselőt, mint a környezetében tapasztaltak, azaz a parlamenti módi.

Egyébként a tiltást ez esetben (is) pótcselekvésnek, látszatmegoldásnak, amolyan „kozmetikai okokból kenjük be sárral” eljárásnak tartom.

Meggyőződésem, vannak jóval hatékonyabb, célravezetőbb eszközök. Legalább felére lehetne csökkenteni az egy főre jutó káromkodásokat, ha Ukrajna, ahol a Világgazdasági Fórum adata szerint az utak 95 százalékának állapota nem kielégítő, csak 10-20 helyet javítana a közlekedési infrastruktúra minősége alapján összeállított listán elfoglalt pozícióján (jelenleg 137 ország közül a 130.). Bőséggel akad „kihasználatlan” tartalék a korrupció, az egészségügy, az ügyintézés, stb., stb. területén is.

A közbeszéd megtisztításához nem bárgyú tervezeteket kellene kreálni, hanem hozzálátni az unalomig szajkózott európaiság alapjainak megteremtéséhez, vagy legalább abbahagyni annak a kevésnek (lásd. nyelv-, oktatási törvény) a lerombolását, amit a honatyák puszta figyelmetlenségből még nem tettek tönkre.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó