Kárpátalja jelenéről a Balatongyöröki Nemzeti Héten

Immáron tizenharmadik alkalommal került sor Balatongyörökön a helyi honismereti kör szervezésében zajló Nemzeti Hétre. A történelmi hangulatú eseményen különleges programok várták a vendégeket, s már hagyomány, hogy Kárpátalja is kiemelt figyelmet kap a majd egyhetes rendezvényen.

„Ébredjetek föl, Magyarok! Váljatok Nemzetté! Legyetek újra nemzet!” – ezt a II. Rákóczi Ferenc idézetet választották az idei Nemzeti Hét jelmondatának, ahol művészek, politikusok, irodalmárok, zenetörténészek, közéleti személyiségek – a teljesség igénye nélkül: Bíró Róbert balatongyöröki polgármester, Ligeti Dávid történész, Takaró Mihály irodalomtörténész, Maurer Oszkár délvidéki borász, Dunajszky Géza felvidéki író, Sántha Attila székelyföldi kutató, Huth Gergely, a Pesti Srácok főszerkesztője, Földi László biztonságpolitikai szakértő, Csókai András agysebész, Drábik János író, Bogár László és Boros Imre közgazdászok – voltak a vendégei az öt napos rendezvénynek. A Keszthely tőszomszédságában található Balaton-parti településen zajló eseményen számos koncert is volt, fellépett mások mellett a Kormorán és az Ismerős Arcok.

Az előző években több ismert kárpátaljai közéleti személyiség – Dupka György, Zubánics László, Marcsák Gergely, Füzesi Magda – is megfordult a nemzeti összetartozás jegyében zajló eseményen.

Ezúttal a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója, Dunda György tartott előadást Mi lesz veled, Kárpátalja? címmel. Ebben szó esett vidékünk múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a kárpátaljai magyarság aktuális helyzetéről, kilátásairól.

A főszervező, a Balatongyöröki Honismereti Kör Egyesület elnöke, Piszter Péter elmondta:

“Nagyon fontos a nemzeti értékek állandó napirenden tartása és az ahhoz való ragaszkodás.

Egy ilyen ország, mint amilyen mi vagyunk, akit Trianonban így tönkretettek, annak feltétlenül a megmaradt nemzetet fontos állandóan ébren tartani, hogy hova tartozunk. Azt tudni kell, én úgy ítélem meg.”

 

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó