Oktatási-nevelési komplexumot adtak át Gálocson

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program második ütemében megvalósult felújítást a magyar kormány több mint 2 millió hrivnya értékben támogatta.

Grezsa István az avatás során annak a meggyőződésének adott hangot, miszerint nem szabad megengedni a mély szakadék kialakulását az életszínvonal terén a Kárpát-medence különböző régiói között. A miniszteri biztos elmondta:

Kárpátalján páratlan szeretettel és nemzeti hűséggel találkozunk, amely megerősít minket abban, hogy folytatnunk kell a megkezdett munkát.

– A magyar kultúrának van ereje és azt nekünk kell megőrizni, ez a mi felelősségünk – mondta beszédében Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke. Hozzátette: ez az óvoda is példája annak, hogy a megpróbáltatások ellenére hogyan lehet megőrizni ezt a kultúrát. Orosz Ildikó mindenkit biztatott a gyermekvállalásra, majd felhívta a figyelmet az előrehozott parlamenti választások fontosságára.

Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese hangsúlyozta, a magyar identitás kinevelése már óvodás korban elkezdődik a különböző játékok, népdalok és néptáncok megismerésével, a nyelv és a kultúra elsajátításával. A 68-as választókerület parlamenti képviselőjelöltje úgy fogalmazott:

a mi dolgunk, hogy minőségi jövőt biztosítsunk gyermekeinknek és vállaljuk a küzdelmet, melyet ezért meg kell vívni.

Az avatóünnepség az óvodás gyermekek fellépésével ért véget.

Csuha Ivett

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó