Tetőket szaggatott le, fákat döntött ki az ítéletidő

Július 8-ára virradóra az ország 7 megyéjében 132 település maradt áram nélkül a heves zivatarok következtében. Az erős esőzések, melyeket szélvihar és jégeső kísért, Kijev megyében 64, Kárpátalján pedig 26 településen okoztak kisebb-nagyobb károkat.

Kárpátalján leginkább az Ilosvai és az Ungvári járás szenvedte meg az ítéletidőt. Igor Bondarenko, Kárpátalja kormányzója kijelentette: fontos, hogy kiutaljanak egy bizonyos összegű segélyt a tetők felújítására. Véleménye szerint ez a Gondoskodás megyei program keretében valósulhat meg.

A kormányzó hozzátette: az ítéletidő miatt károsult személyek megsegítését személyesen felügyeli.

Az ungvári járási Szürtében több mint félszáz épület tetőszerkezete sérült, de megrongálódtak az ablakok, valamint néhány házat belülről is tönkretett a vihar.

A község polgármestere ottjártunkkor éppen a kárfelmérőkkel járta a települést.

Puskár Árpád elmondta: az előzetes felmérések alapján 53 ház, 3 üzlet, a községháza és az iskola tetőszerkezete ment tönkre. Sajnos egyik portának sincs biztosítása.

− A vihar másnapján kárfelmérő bizottsággal végigjártuk a falut, jegyzőkönyvet vettünk fel, megállapítottuk, kinek milyen kára keletkezett, hány négyzetméteren sérült a tető. Információink szerint a károsultak a magánházak tetőszerkezetének felújítására kapnak támogatást az Ungvári Járási Állami Közigazgatás erre a célra létrehozott tartalékalapjából, ám a mellékhelyiségek fedelének rendbehozására nem. Minden segítséget igyekszünk megadni a dokumentáció elkészítéséhez is. Hálás vagyok a járási áramszolgáltató munkatársainak a gyors és szakszerű munkájukért, hiszen

négy villanypózna is kidőlt, de a szakemberek egy napon belül visszaállították az áramellátást – mondta el a polgármester.

– Három perc volt az egész. Elborult az ég, és egyszercsak hangos szélzúgást hallottunk. Alig érkeztünk bemenni a házba – meséli Zunko Ilona. Épp születésnapra készülődtünk, még az egész család itthon volt. Az egyik unokám félelmében elsírta magát. Mindannyian nagyon megijedtünk. Anyósom 86 éves, de azt mondja, még sosem látott hasonlót. A kertben egy fa nem maradt, a kas rádőlt a kerítésre. Az udvaron állt az autó, próbáltuk takaróval lefedni, hogy kevésbé rongálódjon, de a háztetőről lehulló pala behorpasztotta a tetejét és az oldalát is, letörte a tükreit. A födém egy részét felkapta a szél és elvitte, néhány darabját a szomszéd ház elől szedtük össze.

Néhány tetőszilánk beleállt a falba, el sem tudom képzelni, mi lett volna, ha valaki akkor pont az udvaron van. Azt hittük, hogy itt a világvége.

Ilona elmondása szerint az egész hátsó kert megszenvedte a orkánerejű vihart. A kukorica földig hajolt, a gyümölcsösből sem maradt semmi. Mint mondja, segítségre nem számítanak, ha lesz, szívesen fogadják, hiszen minden nagyon drága mostanában, de önerőből már hozzákezdtek a tetőszerkezet rendbetételéhez.

Tóth Béla udvarán épp unokája lakodalmának második napját ünnepelték, ahogy a faluban mondják, „cokipoharat” tartottak. 45-en ültek a fedett sátorban, amit a váratlan erős szél szinte rátekert a násznépre.

Az egyik vendégnek megsérült a feje, mikor ráesett a sátrat tartó vasszerkezet, egy másikat nyílt kéztöréssel vittek kórházba.

– Olyan hirtelen jött, hogy alig tudtunk kibújni. Az ember eddig csak hallott ilyesmiről – tette hozzá beszélgetőtársam.

Váradi László helyi vállalkozó mindkét gyermekének háza megrongálódott a vihar következtében. Az egyik épület teljes tetőszerkezetét szinte palacsintává tekerte össze a szélvész, a másikról pedig egy pillanat alatt lebontotta a fedelet. Már mindkettőjüknél nekiláttak a tető felújításához.

Csornák Ruszlán kérelemmel fordult a járási közigazgatás vezetőjéhez, hogy a járási tanács 2019-es évi járási költségvetési határozata alapján a tartalékalapban a különleges helyzetekre elkülönített 1 millió 655 ezer hrivnyát sürgősen utalják át az ítéletidő miatt károsult személyek megsegítésére. Az Ungvári Járási Tanács elnöke mielőbbi választ kért a vezetéstől.

A szintén ungvári járási Pallót sem kímélte az időjárás. Ott a jégeső pusztított. Kerek Margit helyi lakos a KISZó-nak azt nyilatkozta, nincs olyan háztáji a faluban, amelyben nem okozott volna kárt a jégverés.

– Odalett a termés. Helyrehozhatatlanul pusztított a jég, az éven már nem sok jóra számíthatunk a kertekben.

A katasztrófa-elhárítási hivatal beszámolója szerint az Ilosvai járásban 241 tetőszerkezet sérült meg Nagyrákócon, egy pedig Ölyvös településen, valamint 3 óvodát is megtépázott a vihar. A beregszászi járási Gáton egy éppen arra haladó autóra dőlt egy fa, csodával határos módon a vezetőnek nem esett baja. Az Ungvári járásban pedig a szürtei viharkárok mellett megrongálódott egy-egy lakóház Tarnócon és Ráton is.

Csuha Ivett

Forrás:

KISZó/Fotó: Zunko Barnabás

Post Author: KISZó