Tóth Miklós: „… újra elérkezett az idő, hogy közösen bizonyítsunk!”

A cél az ukrán parlament – hogy rólunk ne döntsenek nélkülünk! Ezzel a mottóval folytatódott Tóth Miklós parlamenti képviselőjelölt Bereg-vidéki és Latorca-völgyi kampánykörútja.

Az UMDSZ és a KMKSZ közös jelöltje a 69. számú választókerület falvait járva mindenhol kihangsúlyozta:

a cél az ukrán parlament – hogy rólunk ne döntsenek nélkülünk!

Még a múlt héten Zápszonyban és Rafajnaújfaluban találkozott a választópolgárokkal. Előzőleg pedig két tóháti településre, Csonkapapiba és Hetyenbe látogatott el. A hétvégét Fornoson és Dercenben töltötte, ahová elkísérte őt Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke is. Jelen volt Máté Gyula derceni polgármester is. Fornoson Himinec György településvezető és Barta Attila helyi lelkész is részt vett a diskurzusban. Szó esett a rossz utak okozta bosszúságokról és a gazdasági fejlesztések fontosságáról.

Tóth Miklós ezt a hetet két Bereg-vidéki településen kezdte, Mezőkaszonyba és Beregsomba látogatott el. A találkozókra a képviselőjelöltet elkísérte Bakancsos László, az UMDSZ vezetőségi tagja, valamint Horváth László, az UMDSZ Beregszászi Járási Szervezetének elnöke, a Beregszászi Járási Tanács alelnöke. A kárpátaljai magyar politikus, aki a két magyar érdekvédelmi szervezet közös jelöltjeként a Munkács központú egyéni választókerületben indul a jövő vasárnapi parlamenti választásokon, rövid bemutatkozást követően ismertette választási programjának fontosabb pontjait. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy ez a választás nemcsak azt dönti majd el, ki legyen a körzet lakosságának képviselője, hanem egyfajta számvetés is lesz a kárpátaljai magyarság lélekszámát tekintve. Az eredményeket értékelni fogják majd Kijevben és Budapesten is.

„Nekünk nem szabad feladni a magyarságunkat, mutassuk meg, hogy vagyunk!”

– hangsúlyozta a megyei tanács magyar frakciójának UMDSZ-es tagja.

Horváth László röviden összefoglalta, miért fontos, hogy legyen magyar képviselő az ukrán parlamentben. Ehhez viszont a magyar települések lakosai részéről maximális részvételre van szükség. Példaként említette, hogy a 2015-ös helyhatósági választásokon a két magyar szervezet összefogásának, valamint az átlagnál jóval magasabb részvételi aránynak köszönhetően a kárpátaljai magyarságnak 8 képviselője van a 64 tagú megyei tanácsban, így a magyar frakció megkerülhetetlen politikai tényezővé vált, sok vitás kérdés eldöntésénél éppen ők képezik a mérleg nyelvét, s ennek megfelelően jelentős befolyást gyakorolnak a magyar közösség sorsának alakulására.

Beregsomban üdvözölte a megjelenteket Hegeds Attila polgármester, az UMDSZ helyi alapszervezetének elnöke, továbbá Barta Ferenc, a KMKSZ helyi elöljárója, és Jakab Attila tiszteletes.

A mezőkaszonyi fórumon is az összefogáson volt a hangsúly. Tóth Miklós elmondta, a sikeres együttműködéshez három dolog szükséges: az egymás iránti tisztelet, a kölcsönös bizalom és a közös érdek. És ez a közös érdek esetünkben az, hogy szülőföldünkön magyarként tudjunk érvényesülni. Horváth László hangsúlyozta: a magyar érdekképviseleti szervezetek közös jelöltjeinek csak akkor van esélyük a győzelemre körzetükben, ha a magyar lakosság részvételi aránya sokkal magasabb lesz, mint akár a legutóbbi elnökválasztáson, ahol a Bereg-vidéki lakosság igencsak alacsony százalékban járult az urnákhoz.

A héten az UMDSZ és a KMKSZ közös jelöltje a 69. számú választókerületben Barkaszóra és Szernyére is ellátogatott. Útjára ismételten elkísérte Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, ezzel is érzékeltetve: az együttgondolkodásnak és a közös cselekvésnek nincs alternatívája. Emlékeztetett mindenkit arra, hogy a háború tényleges befejezése, és a nyelvtörvény módosítása csak az Ellenzéki Platform – Az Életért párt programjában szerepel. Kitért arra is, hogy az egyéni körzeteket úgy szabták, hogy azok a magyaroknak véletlenül se legyenek jók. Ilyen körülmények között csak úgy lehet eredményt elérni, ha a magyarság nagyobb arányban megy el szavazni, mint mások. A fórumon szó volt a Bátyú–Szernye–Barkaszó–Rafajnaújfalu–Zápszony körgyűrű mintegy 38 millió hrivnyás beruházásáról, de felmerült az egykor híres gyógyfürdő helyzete is.

Szernyén Zsidik Sándor polgármesternek különösebben nem kellett bemutatnia Tóth Miklóst, mert sokszor fordul meg a faluban, sok barátja, rokona él a településen. A képviselőjelölt kampánybeszédében kitért arra, hogy mindenkit buzdítsanak a választásokon való részvételre, hiszen jövőnk a tét.

A 14 beregszászi járási magyar falut és 6 munkácsi járási magyar települést is magába foglaló 69. számú választókerületben induló Tóth Miklós a KISZó-nak elmondta, igyekszik minden egyes településre eljutni. Ezeken a fórumokon nem győzi hangsúlyozni, hogy 2015-ben a megyei átlagnál jóval magasabb választási részvételnek és a közös megyei listára való fegyelmezett szavazásnak köszönhetően a kárpátaljai magyarság képviselői ma a mérleg nyelvét képezik a Kárpátaljai Megyei Tanácsban, s ennek megfelelően jelentős befolyást gyakorolnak a magyar közösség sorsának alakulására.

„Ezért a munkáért mindenkit köszönet illet, az aktivistákat, a szavazókat, az egyházakat. És most újra elérkezett az idő, hogy közösen bizonyítsunk!” – érvelt az UMDSZ–KMKSZ közös jelöltje.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó