Tudjuk, hányan vagyunk?

A népesedési világnap – melyet pont ma méltatnak – célja, hogy felhívja a figyelmet a népességnövekedés méreteire és az ezzel járó problémákra. A világ népessége évente több millióval nő, jelenleg hétmilliárdnál tart. Az ENSZ becslései szerint 2050-re nagyjából 8–10 milliárdan élünk majd a Földön. Ukrajna függetlenné válását követően először 2001-ben került sor a lakosság számbavételére, azóta évről évre elhalasztják ezt. Idén vajon megejtik? Egyáltalán, tudjuk hányan vagyunk? – kérdezte a KISZó Halina Hriniket, a megyei statisztikai hivatal vezetőjét.

– Először arról volt szó, hogy 2012-ben ismét megszámláltatunk, de azóta sem történt meg a felmérés. Mikor várhatjuk, hogy bekopognak ajtónkon a számlálóbiztosok?

– Mint ismeretes, az 1991-ben függetlenné vált Ukrajnában eddig egyetlen hivatalos népszámlálást tartottak 2001. decemberében, akkor 48,457 millió lakosa volt az országnak. A következőt 2011-re tervezték, ám azt először 2012-re, 2013-ra, 2016-ra, majd végül 2020-ra csúsztatták. Ennek elsősorban gazdasági oka van, ugyanis az előzetes számítások szerint négymilliárd hrivnya kellene az összeírás lebonyolításához. Feltehetően a válság következménye, hogy a kormány későbbre tűzte ki a lebonyolítás időpontját.

– Ha végre megejtik, mikorra várhatóak a friss eredmények?

– Részeredmények öt hónapon belül lesznek, a teljes adatfeldolgozás általában három évig tart.

– Megközelítőleg sem tudjuk megítélni, hogy például a nemzetiségi kisebbségek milyen arányban vannak jelen megyénkben?

– A statisztika és a népszámlálás két különböző dolog. Utóbbi sokkal részletesebb és teljesebb képet ad társadalmunk állapotáról. A statisztikai hivatal nem gyűjti a nemzetiségekre vonatkozó adatokat, az ő esetükben csakis a népszámlálás adhat pontos képet. Mivel azóta nem történt ilyen jellegű felmérés, a kisebbségekről a 2001. évi népszámlálás adataiból következtetünk. Akkor 1 258 300 lakosa volt Kárpátaljának, közte 1 010 000 ukrán, 151 500 magyar, 32 100 román és 31 000 orosz nemzetiségűt regisztráltak.

– Idén hogyan alakul Kárpátalján a születések száma?

– A születések, halálozások számát, a belső migrációs folyamatokat folyamatosan figyelemmel követjük. A január 1.-jei adatok alapján, a megyének 1 255 600 lakosa van. Az elmúlt két évben folyamatosan csökkent Kárpátalja lélekszáma. Tavaly például 13 883 csecsemő jött a világra, és eközben 15 320 távoztak az élők sorából.

– Javít-e Ukrajna a népességnövekedési mutatókon?

– A hazai és a külföldi elemzők egyöntetű véleménye szerint Ukrajna lakossága csökkenni fog, legalább 30–40 százalékkal. A negatív előrejelzést igazolja, hogy Európában nálunk a legmagasabb a halálozás aránya, s ami még veszélyesebb, a fiatalkorúak körében sem sikerül csökkenteni azt, mivel hódít a kábítószerélvezet, az alkoholizmus. A helytelen táplálkozás, a számos megbetegedés ugyancsak szedi áldozatát. A fiatal párok nem tudnak vagy nem akarnak egynél több gyereket vállalni. Az ukrán társadalom egyelőre képtelen kilábalni az elhúzódó demográfiai és szociális krízisből.

Magyar Tímea

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó