Hogy egészségünkre váljon a nyaralás

A nyaralni készülők általában úgy tervezik, hogy a szabadság napjai kellemesen, derűs élményekkel telnek majd. Ahhoz azonban, hogy ez valóban így történjen, s üdülésünket – idehaza vagy külföldön – semmi se zavarja meg, jó, ha megfogadunk néhány tanácsot. Mihajlec Gréta családorvossal arra kerestük a választ, mi kerüljön a vakációzni indulók csomagjába, s milyen óvintézkedésekre van szükség, ha esetleg trópusi országokba látogatunk?

– Az útitáskába feltétlenül tegyük be azokat a gyógyszereket, melyeket állandóan szednünk kell. Mindenki el tudja dönteni, melyek a gyenge pontjai, mik azok a komolynak nem nevezhető betegségek, amelyekkel nyaralása során esetleg számolnia kell. Ezért olyan gyógyszereket is be kell készíteni, melyek ezek kezelésére szolgálnak.

Feltétlenül szerelkezzünk fel lázcsillapítóval, mely egyben fájdalomcsillapítóként is szolgálhat. Aki szorulásra hajlamos, annak hashajtót, aki a szokatlan ételeket, italokat nem bírja, és hasmenést kap tőlük, annak e kellemetlen utóhatást lokalizáló tablettákat célszerű magával vinnie.

Jó, ha van nálunk allergia elleni kenőcs és a rovarokat testünktől távol tartó készítmény is, amely biztonságossá teheti a természetjárást. Bárhová is visz utunk, mindig csomagoljunk megfelelő, a bőrbe könnyen beszívódó, magas faktorszámú naptejet, valamint napozás utáni bőrnyugtató krémet. Ha nincs kéznél más, kefírrel, tejföllel kenegessük a megégett bőrfelületet. Kisebb sérülések mindig előfordulhatnak, főleg a gyerekek körében. Érdemes tehát kötszert, ragtapaszt és folyékony fertőtlenítőszert is csomagolni.

– Mit fogyaszthatunk és mit ajánlatos elkerülnünk külföldön vagy akár a belföldi tengerparton járva?

– Ügyeljünk arra, hogy csak olyan, frissen tálalt finomságokat fogyasszunk, amelyeknél feltételezhető, hogy elkészítésük – sütés, főzés, grillezés – során elpusztultak bennük a kórokozók.

Bármerre járunk, a húsok, tengeri állatok és a víz a legveszélyesebbek, mivel olyan kórokozókat tartalmazhatnak, melyek gyomor- és bélrendszeri fertőzést okoznak. Semmiképp ne együnk leveles vagy nyers zöldségeket, mert a földben és a vizekben tanyázó kórokozók nem pusztulnak el a hagyományos tisztítási eljárások során.

Kerüljük a félig főtt húst vagy halat, olyan gyümölcsöt, melyet nem lehet meghámozni. Bánjunk óvatosan a tejtermékekkel, a pasztőrözetlen tejjel és az abból készült sajtokkal, a jégkrémekkel, joghurtokkal. Általában ne vegyünk élelmiszert utcai árustól vagy kétes tisztaságú élelmiszerboltban. Ne igyunk csapvizet és ne kérjünk jégkockát az italunkba.

– Nyilván lesznek olyanok, akik valamely távoli, egzotikus helyre utaznak majd. Milyen oltásokra van szüksége a távoli országokba kirándulóknak?

– A legfontosabb utazással kapcsolatos betegségek a következők: sárgaláz, mely szúnyog csípésével terjedő betegség. Az oltás kötelező az Afrikába, Közép- és Dél-Amerika trópusi övezeteibe utazóknak. Hepatitis A, azaz fertőző májgyulladás, mely ott elterjedt, ahol nincsenek meg a megfelelő higiénés feltételek. Szennyezett vízzel, élelmiszerrel, illetve közvetlen érintkezés útján terjed. Hastífusz is bárhol előfordulhat, ahol a higiéniai feltételek elégtelenek. Tetanusz. Gyermekkorában többnyire mindenki megkapja a tetanusz elleni teljes oltási sorozatot – bár, mint ismeretes, az elmúlt három évben már gondok vannak a kötelező oltásokkal –, a megismétlés ezért azoknak ajánlatos, akik tíz évnél régebben kaptak utoljára oltást. A Hepatitis B fertőzött testváladékkal, (vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal, nyállal) terjed. A kolera az utazók számára általában nem jelent veszélyt, amennyiben betartják az étkezéssel kapcsolatos óvintézkedéseket. A kolera elleni védőoltást ezért nem javasolják turistáknak, csak a fokozottan veszélyeztetetteknek, például háború vagy természeti katasztrófa sújtotta területre készülőknek. A malária magas lázzal járó betegség, melyet szúnyogcsípés terjeszt. Oltása nincs, gyógyszer szedésével védekezhetünk ellene. A trópusi országokban fordul elő.

Végezetül még egy jó tanács: megelőzésképpen hasznos egy üveg égetett, tömény szeszesitalt magunkkal vinni, úgymond fertőtlenítőként, melyből étkezések előtt és után kortyolhatunk.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó