Csongoron másodszor szervezik meg a Barátság Kupát

Azzal talán nem árulok el titkot, hogy lényegében haldoklik a vidéki futball Kárpátalján. Klubok szűnnek meg, a magyarlakta járások pontvadászatai 6-8 csapatosra redukálódtak, a Nagyszőlősi járásban egyenesen nem indult bajnokság. A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb helyen szimplán beletörődnek ebbe a rossz tendenciába, ami oda vezet, hogy az enyészet martalékává válnak az egykoron pezsgő életű focipályák. A ritka kivételek egyike Csongor, ahol egy maroknyi, a labdarúgás iránt elhivatott, erre akár energiát és pénzt is áldozni hajlandó ember mindent megtesz és talán még annál is többet, hogy újraélessze és életben tartsa a helyi futballt.

A munkácsi járási településen tavaly hívták életre a Csongori Barátság Kupát. A szervezők nem titkolt célja, hogy szereplési lehetőséget biztosítsanak azon települések csapatainak, ahol nincs szervezett futballélet.

– Tavaly azokat a településeket hívtuk meg, amelyeknek, ahogy Csongornak sem, évek óta nem volt járási vagy megyei bajnokságban szereplő csapata, viszont tisztában voltunk azzal, hogy az adott településen van futballélet. Így esett a választás Beregszászra, Tiszasalamonra, Nagybégányra, Csapra, Barkaszóra és Nagydobronyra. Mindenhol rögtön igent mondtak, a visszajelzések alapján jól is sikerült az első keresztpályás torna – árulta el Marton Tibor ötletgazda.

Tavaly a csapatok színvonalas és izgalmas mérkőzéseket játszottak a barátság jegyében. A csoportkört követően a fináléban Beregszász és Tiszasalamon találkozott, a rendes játékidő gól nélküli döntetlennel végződött, a tizenegyespárbajt a Beregvidéki FC nyerte. A harmadik helyen Nagybégány végzett, miután, szintén büntetőkkel, legyőzte a csongori öregfiúkat.

Idén ugyanazokat a csapatokat hívták meg, mint tavaly. A tornát július 28-án tartják. A tavalyitól eltérően a kupagyőztes mellett serleget vihet majd haza a második és a harmadik helyezett is, valamint lesznek egyéni elismerések, a legjobb játékos, a legjobb kapus és a gólkirályi cím is gazdára talál majd, oklevelek is kiosztásra kerülnek. Ahogy első alkalommal, Csongor most is két csapattal indul. Természetesen az eseményt közös bográcsozás és koccintás zárja. Minden csapat elfogadta a meghívást, sőt, további öt település is jelezte, hogy szívesen részt venne a tornán, de a szervezők egyelőre nem akarják bővíteni a létszámot.

Marton Tibor elárulta, annak érdekében, hogy javítsák a futballpályán a körülményeket, egy filagória építésébe kezdtek. Első lépésben kiöntötték a faszerkezetű épület 5×8-as alapját. Úgy számoltak, akár 50-en is elférnek majd a filagóriában.

– Az én ötletem volt, hogy egy olyan fedett helyet hozzunk létre, ahol a mérkőzések után kicsit le lehet ülni, megpihenni, urambocsá, sörözni, megbeszélni a meccset, a világ dolgait – fogalmazott a főszervező. – A húsz főből, akik rendszeresen lejárnak focizni, tizenöt támogatta az ötletemet.Ki mivel tudott: pénzzel, anyaggal, szerszámokkal és természetesen kétkezi munkával be is szállt az építkezésbe. Ebben a saját pénzünk van,erre sem a helyi önkormányzattól, sem a magyarságszervezetektől, sem pedig a magyar államtól nem kértünk és nem is kaptunk támogatást. A hétvégén az ácsmunkákkal folytatódnak a munkálatok.

A csongoriak egyébként komolyan veszik a tornát, nemrég Bátyuban jártak egy villámtornán, ahol 8 csapat közül döntőt játszottak a szomszédos Szernye csapatával. Egy nagyon jó iramú és barátságos mérkőzésen a rendes játékidőben 1–1-es eredmény született. A szernyeiek bírták jobban idegekkel, büntetőkkel megnyerték a tornát. Egyébkén a csongoriak heti kétszer összejárnak.Ez úgy működik, hogy egy 25 tagú messenger fociscsoportban üzennek egymásnak. A csapat tagjai felváltva tartják karban a pályát.

Szabó Sándor

Forrás:
KISZó
Sport Közzétette:

Post Author: KISZó