A megosztott fájdalom megfeleződik

Együtt erősebbek vagyunk – ezzel a vezérgondolattal került megrendezésre immár harmadik alkalommal a Fogyatékkal Élő Gyermeket Nevelő Családok Napja a tiszapéterfalvai Vidámparkban.

– Érintett szülőként az Úr küldte az ötletet. A fiunk révén magunk is benne vagyunk ebben a világban, belülről tudjuk tehát vizsgálni. Történt, hogy találkoztunk egy lelkész családdal Magyarországon. Ők is hasonló helyzetben voltak mint mi. Olyan helyen élnek, ahol szőlőültetvények vannak, s egy élmény szüretre hívták meg a környék gyermekeit. Ekkor döntöttük el a férjemmel, hogy mi is valami hasonlót szeretnénk. Erre pedig nagyszerű helyszínnek bizonyul a vidámpark – emlékezett a kezdetekre Hunyadi Ágnes, az esemény koordinátora.

Elmondása szerint a szervezőknek nem kérdés az, hogy a rendezvény megéri-e a fáradozást. A szervezésnél adódó nehézségeket kárpótolják az elégedett gyermekszemek és szülői szívek.

Az alkalom kezdetén a péterfalvai és tiszabökényi gyülekezeti tagok közreműködésével meglepetés-előadásra került sor, melyen keresztül a siketek és nagyothallók világába nyerhettünk betekintést.

Hunyadi Attila, a Máramaros-Ugocsa Egyházmegye esperese nyitó áhítata során mentő teherként beszélt a fogyatékkal élő gyermekek neveléséről. Mindenkit arra szólított, lássuk meg náluk – a mi világunkból sokszor hiányzó – tisztaságot, őszinteséget.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke azt emelte ki, hogy kis jó indulattal a megoldhatatlannak tűnő problémák is egyszerűen áthidalhatók.

A Mezővári Nefelejcs Rehabilitációs Központ gyermekei Marx Lucardo Értékes vagy című színdarabjával mutatkoztak be, mely hatására a nézők szeme könnybe lábadt.

A napot a Hozsánna együttes zenei szolgálata foglalta keretbe. A szabadidős foglalkozások igen sokszínűek voltak. Kézműveskedés, arcfestés, táncház, bábszínház, népi gyermekjátékok – csak néhány néhány, a megannyi program közül. A nagyszőlősi Szelíd Lovasközpont jóvoltából a gyerekek nyeregbe szállhattak.

Az idei év egyik újítása volt a Danku család zenei sátra. Utazásra hívták a jelenlévőket a zene világába, a gyerekek képek alapján választhattak dalt, majd ezután maguk is bekapcsolódhattak az előadásba.

Kenéz Katalin, a Nagyszőlősi Járási Pedagógiai Szakszolgálat vezetője a beiskolázással kapcsolatos tanácsokkal látta el a szülőket. A sérült gyereket nevelő szülők sokszor egyedül érzik magukat, ezért nagyon fontos számukra az iránymutatás. Erről már Gogola István pszichológust kérdeztük a helyszínen.

– A pszichológusok vallják: a megosztott fájdalom megfeleződik. Azt gondolom, hogy a közösségépítés, az érintett családok találkozása, a beszélgetések hozzájárulnak a lelki feltöltődéshez. Ez a rendezvény egyfajta találkozási pont lehet …

Sárközi Viktória 3 lányával rendszeres visszatérője a rendezvénynek, amiből elmondása szerint rengeteg erőt lehet meríteni. Gogola István szavait erősítve így nyilatkozott az alkalomról:

– Könnyebb az út, ha látjuk, hogy nem vagyunk egyedül, sőt nálunk sokkal nehezebb helyzetben lévő emberek is vannak.

Lányaim közül az egyik fogyatékkal él, akinek sokszor nehéz a nevelése, de megéri – mondta sóhajtva a nagypaládi anya, majd hozzátette, egy ilyen alkalom után feltöltődnek. Hisz mindamellett, hogy a család jólérzi magát, ez az egyetlen olyan rendezvény, ahol sorstársaikkal találkozhatnak és megbeszélhetik gondjaikat, tapasztalataikat.

Dobán Vivien,
a KISZó médiatanfolyamának résztvevője

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó