Megújult Isten háza Palágykomorócon

A Rómer Flóris terv keretében megvalósult felújítást a magyar kormány támogatásával a Teleki László Alapítvány segítségével sikerült megvalósítani.

Gulyás Gergely úgy nyilatkozott: a magyar nemzet akkor maradhat fenn, ha a saját közösségei képesek a múltjukat és hagyományaikat ápolni, hitüket megőrizni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette:

ha belegondolunk, hogy a magyarság milyen épített örökséggel bír, akkor abban a kárpátaljai magyarságnak is fontos része van.

A nyolc évszázaddal ezelőtt épült, mára pedig teljesen megújult palágykomoróci református templom is ezt bizonyítja.

A XIII. századi templom renoválása előtti feltárás során értékes falfestmények kerültek elő, köztük a Szent László-legenda és a Krisztus pokolra szállása-ábrázolás is. Mindemellett az altemplomban két kriptát is feltártak, melyekben Szalay Ferenc kisvárdai várkapitány és Buttler János gróf nyugszik.

– A templom olyan eklektikus állapotban van, melyek rétegei hosszú évszázadok során épültek egymásra. Ebből egy olyan egység született, melyet most magunk előtt láthatunk – mondta beszédében Dr. Diószegi László. A Teleki László Alapítvány igazgatója mesélt a templom történetéről, majd annak felújítási folyamatairól is.

Az átépítések öt éven át tartottak. Sor került a homlokzat és a belső tér teljes helyreállítására, a hajópadló felújítására, a bélletes románkori kapu fölé pedig hajlított, edzett üvegből készült tető került.

Kovács Attila helyi református lelkész elmondta: büszkék vagyunk reformátusságunkra, keresztyénségünkre és arra, hogy 800 éve folyamatosan keresztyén magyar istentisztelet zajlik a palágykomoróci domb tetején.

Az ünnepi esemény nemzeti imánk közös éneklésével ért véget.

Csuha Ivett

 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó