Van, akiknek nem tetszik a magyar egység

Hatalmas skandalumot váltott ki, hogy hétfő reggel rendőrségi kommandósok törtek rá Rezes Károly kárpátaljai magyar politikus szőlősgyulai házára.

A Kárpátaljai Megyei Tanács magyar frakciójának képviselője, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökségi tagja a Kárpáti Igaz Szónak elmondta, a hatóság emberei 5 járművel szálltak ki, s megfélemlítés lehetett a céljuk. Rezes Károly szerint valakiknek nem tetszik, hogy létrejött a magyar egység, s a legkülönfélébb provokatív eszközökkel igyekeznek gyengíteni azt. A politikus hozzátette, inkább valóban oda mennének, ahol törvénytelen eszközökkel élnek.

Ugyanezen a véleményen van Dobsa István Tiszakeresztúr KMKSZ-es polgármestere is, a kulturális szövetség ifjúsági szárnyának vezetője. Dobsa István saját Facebook oldalán így számolt be a történtekről: „Mai nap a Nagyszőlősi járás több településén, köztiszteletben álló személyek ellen rendeltek el házkutatási parancsot, akik nyíltan elkötelezték magukat az összefogás mellett és magyar képviselőjelölteket támogatnak. A vád választási csalás. Szándékosan megpróbálják összemosni a magyar képviselőket a valódi csalókkal. Az egyik ilyen település Szőlősgyula. Az esetet hatalmas felháborodás követte miután tömegesen érkeztek a helyszínre helyiek és a közeli települések lakosai, ezzel is demonstrálva tiltakozásuk a felhozott vádak ellen. A KMKSZ az elmúlt 30 évben mindig tiszta és átlátható politizálást folytatott, és az UMDSZ-el közösen teszi ezt most is! Ezért nagyban elítéljük az ehhez hasonló intézkedéseket, melyek sokkal inkább a megfélemlítés, mintsem az igazságszolgáltatás eszközei!”

A csendes kis falu nyugalmát felverő egyenruhások hírére Szőlősgyulán pillanatok alatt összegyűltek az emberek, hogy szimpátiájukat fejezzék ki Rezes Károly és családja mellett, és ily módon is tiltakozzanak az indokolatlan rendőri fellépés ellen.

A KISZó Online úgy tudja, Nevetlenfaluban és Salánkon is jártak egyenruhások.

Véletlen vagy sem, de a hírt ukrán központi portálok is átvették hivatalos rendőrségi forrásból. A kommüniké szerint a nemzeti polícia kárpátaljai munkatársai felderítettek egy csoportot, melynek tagjai listát állítottak össze azokról a személyekről, akik anyagi juttatás fejében hajlandóságot mutattak arra, hogy egy bizonyos képviselőjelöltre szavazzanak. A bűncselekmény elkövetőiről, illetve arról, hogy melyik párt jelöltje mellett korteskedtek, a rendőrség nem adott információt.

Egyes feltevések szerint a hatósági erődemonstráció kapcsolatban lehet Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter július 16-i, keddi beregszászi látogatásával. Ukrán hírportálok jelentései alapján azt is tudni lehet, hogy Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet berendelték az ukrán külügyminisztériumba, hogy rosszallásukat fejezzék ki a magyar politikusok gyakori kárpátaljai látogatása okán.

Forrás:

KISZÓ/Dunda György/Fotók:Facebook (Dobsa István)

Post Author: KISZó