Az UMDSZ tiltakozik a Rezes Károlynál tartott házkutatás miatt

Amint arról a KISZó Online is tudósított, megfélemlítési szándékkal erődemonstrációt tartott a nemzeti rendőrség Rezes Károly kárpátaljai magyar politikus otthonában. Az esetet hatalmas felháborodás övezte Szőlősgyulán, és úgy általában a helyi magyar közéletben. A történtek miatt tiltakozó nyilatkozatot adott ki az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), amit az alábbiakban közlünk:

“Július 15-én Szőlősgyula községben az Ukrán Nemzeti Polícia házkutatást tartott Rezes Károly, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, szövetségünk vezetőségi tagja otthonában, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbálta befolyásolni a választópolgárok szabad véleménynyilvánítását.

Mivel meg vagyunk győződve Rezes Károly jogkövető magatartásáról, illetve az ellene felhozott vádak megalapozatlanságáról, a Nemzeti Polícia jelen akcióját olyan előre megtervezett provokációnak értékeljük, amely a kárpátaljai magyar választópolgárok megfélemlítésére, a nemzetiségek közötti konfliktusok gerjesztésére irányul.

A fentiekből kiindulva felkérjük Volodimir Zelenszkijt, Ukrajna elnökét és Ukrajna Főügyészét, hogy sürgősséggel, a választások napjáig vizsgálják meg a Nemzeti Polícia cselekedeteinek megalapozottságát és jogszerűségét, s amennyiben az állami szervek törvényellenesen cselekedtek, azok vezetőit vonják felelősségre.
Az elnökség megbízásából: Zubánics László elnök”

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó