Eltérő eredmények a közvélemény-kutatóknál

A vasárnapi parlamenti választás előtt nyilvánosságra hozott két friss felmérés eltérő eredményt mutat arról, hogy mely pártok kerülhetnek be a kijevi törvényhozásba: míg a Razumkov-központ szerint a Szvjatoszlav Vakarcsuk vezette Holosz a harmadik befutó helyre esélyes csaknem 9 százalékos támogatottsággal, a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet felmérése szerint ez a párt el sem éri a bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt.

Abban mindkét közvélemény-kutató egységes, hogy a népszerűségi listát továbbra is magasan a Volodimir Zelenszkij elnök mögött álló Nép Szolgája vezeti, ám a számok erősen eltérnek: a Razumkov szerint a támogatottsága a biztos választók körében 41,5, míg a másik intézet szerint 52,3 százalékos.

A második helyen – szintén változatlanul – a Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform – Életért nevű párt áll, a Razumkov mérése szerint 12,5, a szociológiai intézet adatai alapján 10,3 százalékkal.

Innen lefelé ismét jelentősebben eltérő eredményeket hozott a két intézet felmérése. A Razumkov-központ szerint a harmadik helyen a Holosz áll 8,8 százalékkal, szorosan mögötte Petro Porosenko volt elnök Európai Szolidaritás néven újjáalakított pártja 8,3, és Julija Timosenko volt kormányfő Batykivscsinűja 7 százalékkal. Közel a bejutási küszöbhöz, 4,6 százalékos támogatottságot mértek Igor Szmesko volt SZBU-főnök Erő és Becsület nevű pártjának.

A másik felmérés viszont azt az eredményt hozta, hogy a biztos választók 7,9 százaléka támogatja Porosenko pártját, Timosenkóét 5,8, Szmeskóét 5,1, míg a Holoszt csupán 4 százalék.

Közben a Központi Választási Bizottság (CVK) lezárta a nemzetközi megfigyelők regisztrálását a vasárnapi választásra. A CVK által közölt adatok szerint az előrehozott parlamenti választáson 1719 külföldi megfigyelő vesz részt 22 nemzetközi szervezettől, valamint 117-en 12 külföldi ország képviseletében.

Forrás:

MTI/KISZó

Post Author: KISZó