Nyelvtörvény – határozat nem született, de…

Rosemary Di Carlo, az ENSZ főtitkárhelyettese kijelentette: Ukrajna hozzon törvényt a kisebbségek és anyanyelvük védelmére.

Július 16-án, az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésén az ukrán nyelvtörvény volt napirenden. A korrespondent.net információja szerint a tanácskozás határozathozatal nélkül ért véget, viszont több felszólaló fogalmazott meg kifogásokat Kijev eljárásával szemben.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője kijelentette: az ukrán nyelvtörvény ellentétes valamennyi, a nemzeti kisebbségek jogait védő konvencióval.

Rosemary Di Carlo, az ENSZ főtitkárhelyettese beszédében szorgalmazta egy olyan törvénytervezet megalkotását, mely biztosítja a nemzeti kisebbségek és anyanyelvük védelmét. Ezt a gondolatot támogatta Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosa is.

Nagy-Britannia képviselője ellenben úgy fogalmazott, hogy az ukrán parlament által elfogadott nyelvtörvényből egyenesen következik a nemzeti kisebbségek jogainak törvényi szavatolása.
Németország ENSZ-nagykövete arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ukrán jogszabály kérdésének nincs helye az ENSZ BT ülésén. Az USA képviselője pedig Oroszországot bírálta Ukrajna szuverenitásának megsértéséért, a krími tatárok ellen alkalmazott erőszakért, s szerinte Moszkvának semmi jogalapja, hogy az ukrán törvények jogosságát kérdőjelezze meg.

Egyébiránt épp tegnap, július 16-án

az ukrán alkotmánybíróság úgy határozott, hogy a 2017-ben elfogadott oktatási törvény sokak által kifogásolt nyelvi passzusa mindenben megfelel az ország alapdokumentumának.

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó