Putyin kiterjeszti az orosz állampolgárságot

Doneck és Luhanszk megye összes lakosára – vagyis az ukrán kormányerők által ellenőrzött területen élőkre is – kiterjeszttette az orosz állampolgárság könnyített megszerzésére vonatkozó rendeletének hatályát Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyinnak az orosz állampolgárság könnyített megadását engedélyező, április 24-én kiadott rendelete eredetileg a Donec-medencének csak a szakadárok által felügyelt részének lakóira vonatkozott. A könnyített honosítás lehetőségét később kiterjesztette a Krímet és Szevasztopolt a félsziget Ukrajnától történt orosz elcsatolása, 2014. március 18. előtt elhagyó ukrán állampolgárokra és hontalan személyekre, továbbá azok gyerekeire is.

Az orosz elnök április végén azt hangoztatta, hogy Oroszország nemcsak a szakadár “népköztársaságok”, hanem egész Ukrajna lakói számára kész megkönnyíteni az orosz állampolgárság megszerzését. A gyakorlatot az ukrán belügyminisztérium törvénytelennek minősítette, az EU pedig júniusban közölte, hogy nem fogja elismerni a könnyített honosított eljárás keretében kiadott orosz útleveleket. A szakadár régiók lakosai június 14-én kezdték el átvenni az orosz személyi okmányokat Oroszországban.

Mint arról írtunk, egyfajta válaszlépésként az ukrán államfő hivatala utasította a külügyminisztériumot, dolgozza ki a külhonban élő ukránok kettős állampolgárságának jogi mechanizmusát.

Forrás:

KISZó/MTI

Post Author: KISZó