Befejeződött a Nagydobronyi Napsugár Óvoda belső felújítása

A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program program teljes belső rekonstrukciót végeztek a nagydobronyi óvodában.


Nagydobronyban már az 1940-es években is működött óvoda. 1957-ben nyitották meg az első bölcsődét, ahol egy csoportba 25 gyerek járt. Később a falu Alvég utcáján is kialakítottak egy óvodát, ahová 23 gyerek járt. A Napsugár Óvoda 1986 márciusában indult be. Az intézményhez konyha és tornaterem is tartozik.

A helyi és magyarországi támogatásoknak köszönhetően folyamatosan megújult az épület. 2012-ben a Keleti Partnerség Program keretében sikerült átfedni az épület tetőzetét, kicserélni a nyílászárókat, a padlózatot és új játékokkal, bútorokkal bővíteni az intézményt. 2017-ben a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program első üteme révén hét teremben cserélték ki a padlóburkolatot. 2018-ban a Központi Óvodafejlesztési Program és az Ovisport keretében egy műfüves sportpályával is gazdagodtak. Az óvodafejlesztési program második ütemében az óvoda teljes belső felújítása történt meg.

– A magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a kárpátaljai magyarság szülőföldön való megmaradását és boldogulását.

Ennek egyik záloga, hogy az óvodától egészen a felsőfokú tanulmányokig biztosítva legyen az anyanyelvű oktatás. Nagydobronyban, amely Kárpátalja legnagyobb magyarlakta települése, adott ez a lehetőség. Az óvodafejlesztési program azonban kiterjed szórványtelepülésekre is. Használják az új épületet a megmaradás reményében – mondta Dr. Cseh Áron, Magyarország az Ungvári Főkonzulátusának konzulja.

– Az óvodákból kerül ki az a generáció, amelyik meg fogja határozni a jövőnket. Magyarország folyamatosan befektet ebbe a jövőbe. Az anyaországból érkező kulturális, gazdasági és egyéb támogatásokon keresztül. Bízom abban, hogy itt évtizedek múlva is lesz magyar közösség, magyar szó és identitás.

Nekünk is bíznunk kell önmagunkban, hogy mi itt ezen a csodás vidéken, szülőföldünkön képesek leszünk arra, hogy túléljük a nehéz helyzeteket és meg tudjuk teremteni egy olyan élet lehetőségeit, amely a jövő nemzedék számára élhető lesz – fogalmazott Barta József, a Kárpátaljai Megyei Tanács első elnökhelyettese és a KMKSZ alelnöke.

– Nagydobrony híres az összetartozásról, a közös munkáról, a segítségnyújtásról. Ezt a szolidaritást és cselekedni akarást tapasztalhatjuk. Reméljük, a fiatalokban is él ez az eszme, mivel mi is ezzel az összefogással segítjük és támogatjuk a közösséget. Az óvoda négy ütemben újult meg, mely 2012-ben kezdődött és mostanáig tartott.

Elértük, hogy Kárpátalja legnagyobb magyar óvodája úgy néz ki belülről, ahogy az a 21. században ki kell hogy nézzen – emelte ki Orosz Ildikó,

a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke és a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője.
Kolozsy András, a község református lelkésze áldást kért az óvodára és a benne folyó munkára. A gyerekek a Fonó című népi zenés-táncos előadásból mutattak be egy részletet.

Az alkalmon részt vett Bátori József, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Ráti Éva, az Ungvári Járási Állami Közigazgatás helyettes vezetője, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Járási Középszintű Szervezetének elnöke, Kántor József, az Ungvári Járási Tanács képviselője, a Nagydobronyi Középiskola igazgatója, Popka János, Nagydobrony polgármestere, Katona Viktória református lelkész, Hidi László, a KMKSZ Nagydobronyi Alapszervezetének elnöke, Bak Éva, a KMPSZ helyi alapszervezetének elnöke.

Az ünnepséget lakossági fórum követte, melyen a falubeliek megismerkedhettek Barta József nézeteivel. A megyei tanács helyettese ismertette a kárpátaljai magyarság jelenlegi helyzetét, problémáit és azokat a feladatokat, melyek megoldásra várnak. Felhívta a lakosság figyelmét arra, mekkora tétje van a vasárnapi választásoknak, és összefogásra szólította fel az érdeklődőket.

A lakossági fórum részeként Bujdosó István tartott előadást az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program mezőgazdasági pályázatairól.

Bara Tünde

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó