Nem is az Óperencián túl, hanem Bátyúban

Újabb óvodai részleg átadásra került sor a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programnak köszönhetően. Bátyúban a magyar középiskola elkülönített részében alakították ki az iskolai-előkészítő csoport számára az óvodai részleget, melynek ünnepélyes átadására július 18-án került sor.

A település ukrán–magyar oktatási–nevelési intézményben egy magyar vegyes korosztályú csoport működik, ahová 25 gyerek jár. Szülői kérvények alapján szükségszerűvé vált egy iskola-előkészítő csoport megnyitása is, mely a programnak köszönhetően az intézmény falain belül kapott helyet, ez által elősegítve a gyermekek könnyebb iskolai adaptálódását.

A támogatás révén végbement az óvodai részlegben a háló-, foglalkoztató- és öltöző termek mennyezetének hangszigetelése, a falak festése, a padlózat- és belső nyílászárók cseréje, az óvodai épületrész külső homlokzatának átfestése, az udvar egy részének elkerítése, bútorzat és egyéb óvodai berendezések vásárlása.

Ezen kívül az épület földszintjén illemhelyeket és mosdót alakítottak ki az iskola számára, valamint a konyhában és étkezdében is jelenős felújítások mentek végbe.

Az átadóünnepségen a közönség soriban helyet foglalt több díszvendég is, köztük Gyebnár István Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, Orosz Ildikó a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Gabóda Éva KMPSZ óvoda szekciójának vezetője, Gabóda Béla a Kárpátaljai Pedagógus-továbbképző Intézet Beregszászi Fiókintézetének vezetője, Szántó Edit a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke, a KMPSZ elnökségi tagja, Kacsó Géza helyi református lelkész, Dmitro Taranenko Bátyú polgármestere, Kovács Miroszláva az Általános Iskola és az ukrán–magyar oktatási–nevelési intézet igazgatónője.

– Egy 2013-ban végezett nemzetközi kutatásból kiderült – melyben a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola is részt vett –, hogy az iskolai teljesítményre a családi háttéren és az iskola felszereltségén kívül leginkább az hat, hogy hány évet tölt a gyerek az óvodában. Három éves koráig az anyja mellet a helye a gyereknek, mert az ad neki biztonságot, három éves kortól azonban közösségben kell nőnie ahhoz, hogy jól fejlődjön. Ne az iskolában kezdjük el beszoktatni a közösségbe, ne itt fogják meg a ceruzát először, hanem egy olyan intézményben, ami nem óvoda, nem család, de még nem is iskola, ezért nagyon fontos az óvodai előkészítő osztály – mondta el Orosz Ildikó a KMPSZ elnöke.

Hangsúlyozta, Tóth Miklós parlamenti képviselőjelölttel  – aki kijevi beidézése miatt nem tudott részt venni az ünnepélyes átadón –, sokat lobbiztak azért, hogy állami pénzeket utaljanak ki a közösség számára fontos dolgok létrehozása érdekében.

Sikerült elérnünk, hogy az állam hozzájáruljon a középiskola felújításához. Állami költségvetésből tetőt és fűtési rendszert cserélnek. A magyar kormány által biztosított Bázisiskolai Programnak köszönhetően pedig még az idei évben elkezdődnek majd a belső felújítások is az iskolában.

Gyebnár István Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik erőfeszítéseket tettek a felújítás létrejöttének érdekében és elsősorban azoknak a pedagógusoknak, akik a napi nevelő munkában részt vesznek és segítik a gyerekeket, hogy magyar identitástudattal rendelkező felnőttekké váljanak.

Köszönetét fejezte ki Dmitro Taranenko polgármester is a támogatásért, Kacsó Géza református lelkipásztor pedig az Úr áldását kérte az intézményre, az abban tevékenykedő szakemberekre, valamint a magyar közösség megmaradására és gyarapodására.

A gyermekek verses műsorát követően indultak útnak az újonnan nyílt Óperencia Óvodából az egybegyűltek.

Bimba Brigitta,

a KISZó médiatanfolyamának résztvevője

Forrás:

KISZó

Post Author: KISZó